Onderzoek: kiezers verwachten te veel van hun gemeente

© RTV Utrecht / Robert Jan Booij
PROVINCIE UTRECHT - Gemeenten kunnen de hoge verwachtingen van kiezers nauwelijks waarmaken. Zij hebben door geldgebrek, landelijke regelgeving, en deels verplichte regionale samenwerking steeds minder ruimte om zelf plannen te maken of uit te voeren. Dat blijkt uit onderzoek van het onderzoeksbureau I&O Research en het organisatieadviesbureau Berenschot, schrijft NRC.
Voor de kiezer zijn de vijf belangrijkste themas bij de gemeenteraadsverkiezingen volgende week: betaalbaar wonen, veiligheid, gemeentelijke financiën, duurzaamheid en leefbaarheid. Maar over de eerste vier onderwerpen gaat de gemeente maar ten dele.
Bijna 90 procent van de ondervraagde kiezers weet dat de gemeente gaat over het onderhoud van de openbare ruimte, 85 procent dat de gemeente gaat over afvalinzameling.
Uit het onderzoek blijkt verder dat 80 procent van de ondervraagden denkt dat de gemeente grotendeels over de eigen inkomsten en uitgaven gaat. In werkelijkheid krijgen de gemeenten, naast geld voor specifieke taken, 51 procent van hun inkomsten van het Rijk.
UKiest

Meer verkiezingsnieuws en andere informatie vind je in ons dossier UKiest.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.