Kabinet trekt geld uit voor veiligheid lokale bestuurders

© CDA
PROVINCIE UTRECHT - Het kabinet wil de komende tien jaar in totaal 100 miljoen euro uittrekken voor het versterken en beschermen van het lokale bestuur. Het geld is onder meer bedoeld om de woningen van lokale politici beter te beveiligen, schrijft minister Hanke Bruins Slot (Binnenlandse Zaken) in een brief aan de Tweede Kamer.
Lokale politici en ambtenaren worden steeds vaker bedreigd en geïntimideerd, stelt de minister. "Een aanval op een raadslid, wethouder of burgemeester raakt ons allemaal" en "tast de kern van de democratie aan". Volgens Bruins Slot komt het deels voort uit de georganiseerde misdaad, maar ook uit de maatschappelijke onrust en een tanend vertrouwen in de overheid.

Bedreiging en intimidatie

De minister wil er met het extra geld onder meer voor zorgen dat politici en ambtenaren vaker melding doen van bedreiging en intimidatie. "Ook wil ik meer gaan investeren in de preventieve beveiligingsmaatregelen aan de woningen van decentrale bestuurders."
Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft ruim 65 procent van de burgemeesters in Nederland wel eens te maken gehad met verbale agressie, bedreiging of intimidatie. Onder wethouders is dat 40 procent, en raadsleden 30 procent.
Het geld maakt deel uit van de plannen die de coalitie heeft om de georganiseerde criminaliteit tegen te gaan. In totaal wordt daar jaarlijks 434 miljoen euro voor uitgetrokken.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.