Rens (27) raakte gewond en zoekt nu zelf naar busje dat hem aanreed bij Rhenen

© Rens Stokman
ACHTERBERG - Wie bestuurde de zwarte bestelbus die Rens Stokman (27) in januari aanreed in de buurt van Achterberg bij Rhenen? De Veenendaler raakte zwaargewond bij het ongeluk en wil weten wie verantwoordelijk is. Hij is nu zelf op zoek naar antwoorden.
De chirurg vertelde Rens vorige week dat het qua herstel goed gaat, bovengemiddeld zelfs. "Maar ik ben nog beperkt in mijn bewegingen. Ik sport graag, en moet kijken hoe dat beïnvloed wordt. Op dit moment kan ik sowieso niet sporten, vanwege de pijn."
Rens (27) maakte een video om de bestuurder te vinden van het busje dat hem aanreed
Op 7 januari fietst Rens op de Maatsteeg van Veenendaal richting Rhenen. Een zwart busje komt met ongeveer 80 kilometer per uur aangereden, schat Rens. De chauffeur houdt niet genoeg rekening met hem: de zijspiegel ramt hem vol op zijn elleboog. Door de klap verbrijzelt niet alleen zijn elleboog, maar ook zijn stuurpen. De fiets is onbestuurbaar en Rens valt voorover op zijn hoofd. "Gelukkig raakte ik niet buiten westen", zegt Rens. Om de hoofdwond te dichten zijn wel drie hechtingen nodig.
Zijn elleboog is er slechter aan toe. Verbrijzeld, in meer dan tien stukken. De operatie om dat te herstellen duurt geen twee, maar vier uur. Rens: "Er is ook een zenuw aangetikt rond de elleboog. Die loopt naar de onderarm, hand en je ringvinger en pink. Ik mis daar nog gevoel en kracht. Alsof je vingers slapen."
De chauffeur van het zwarte busje, vermoedelijk een Mercedes Sprinter, reed na het ongeluk door. Hoewel het onmogelijk is dat hij de klap niet hoorde denkt Rens. En anders zou hij wel een spiegel missen bij de volgende bocht. Die is door de botsing van de bus geslagen.

Politie is druk

Natuurlijk doet Rens aangifte bij de politie, maar zonder kenteken kunnen die weinig doen. Dat snapt Rens ook wel. "Ik hoorde van de slachtofferhulp van de politie dat ze niet zoveel tijd hebben voor zo'n zaak, ze zijn druk. Toen ben ik dat zelf gaan doen."
Langs de vermoedelijke route belde hij bij mensen aan. Hebben ze iets gezien? Hebben ze misschien een camera hangen? Dat leverde uiteindelijk zo'n dertien bewakingsvideo's op, de een van beter kwaliteit dan de ander. "We hebben wel de route in kaart gekregen."
Sindsdien is het zoeken, maar er zijn veel zwarte busjes. Na tips heeft de politie al bij een bedrijf gekeken met soortgelijke busjes, maar na gps-controles bleken die het niet te zijn. Bij een ander bedrijf hadden de busjes niet de verticale strepen die veroorzaker van het ongeluk wel heeft.
[
"Persoonlijk hoop ik hem gewoon te vinden", zegt Rens. Niet alleen om de schade te verhalen op de dader, ook om antwoorden te krijgen en het ongeluk te kunnen afsluiten. "Waarom is hij niet gestopt? Was er alcohol in het spel? Er is echt een enorme knal gemaakt, dus dat heeft hij echt wel gemerkt. Ik wil die persoon gewoon kunnen zien."
Rens vraagt iedereen die mogelijk iets weet om tips te sturen naar tipsongeluk@gmail.com

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.