Henschotermeer: Politiek Woudenberg in meerderheid tegen huisjes en appartementen

© Koos Dros
WOUDENBERG - In Woudenberg spreken de meeste politieke partijen zich uit tegen de bouw van huisjes en appartementen aan het Henschotermeer. Als de plannen die er nu liggen officieel worden ingediend bij de gemeente, zouden PvdA-GL, CDA, VVD en GemeenteBelangen Woudenberg tegen verblijfsrecreatie stemmen. Alleen de ChristenUnie heeft zich nog niet duidelijk uitgesproken.
Het Henschotermeer werd tot 2017 beheerd door het recreatieschap Utrechtse Heuvelrug en dus gefinancierd met overheidsgeld. Daarna werd het recreatieschap opgeheven en is het beheer overgedragen aan de familie Van de Lagemaat, die ook de naastgelegen vakantiepark De Heigraaf bestuurt.
De familie kwam afgelopen jaar met ideeën hoe zij recreatie rondom het Henschotermeer verder wil exploiteren, met onder meer een kinderboerderij, een activiteitenhal, een klimbos en horeca. Op de plannen zijn ook appartementen ingetekend waar toeristen zouden mogen overnachten.

Tegen verblijfsrecreatie

Moniek van de Graaf, PvdA-GL Woudenberg: "Wij zijn tegen verblijfsrecreatie bij het Henschotermeer"
"Wij zijn tegen verblijfsrecreatie bij het meer", zegt lijsttrekker Moniek van de Graaf van de PvdA-GL in Woudenberg. "Het meer moet zo natuurlijk mogelijk blijven. Horeca en evenementen zijn prima, maar het mag geen pretpark worden. En een ondernemer mag er ook geld mee verdienen, maar niet miljoenen, zoals het er nu naar uitziet. De meeste Woudenbergers willen graag de horeca en ook de evenementen en ook een kinderboerderij, maar geen grote activiteitenhal of spetterplaatsen."
Ook het CDA in Woudenberg wil niet dat er overnacht wordt bij het Henschotermeer. Lijsttrekker Michel Hardeman: "Eigenlijk komt er een soort upgrade van het meer, met een beach house, horeca, een kinderboerderij. Dat zijn eigenlijk best mooie plannen, dat willen we allemaal wel. Maar huisjes tot aan het water: daarvan zeggen we als CDA, dat we dat niet willen. Aan de andere kant, we hoorden destijds van de provincie dat het onderhoud van het meer bergafwaarts ging. Het beheer ging naar de heer Van de Lagemaat, en daar waren wij het allemaal mee eens. Hij mag er dus ook geld aan verdienen. De vraag is wel: waar trek je de grens? Met de huisjes is die wel bereikt, denken wij."

Kosten van het onderhoud

Michel Hardeman, CDA Woudenberg: "We moeten aangeven waar de grens ligt bij het Henschotermeer"
Ook de lijsttrekker van de VVD, Jhony Stalman, onderstreept dit. "We zijn voorstander van dagrecreatie. Maar gezien de petities en toch de oproep van de Woudenbergers om dit wat te nuanceren, willen we toch geen verblijfsrecreatie." Ook de kosten van het onderhoud zijn daarbij belangrijk. Stalman: "Er gaan verschillende cijfers rond hoeveel het meer moet opbrengen om rendabel te zijn. Het moet voor de ondernemer wel zo rendabel zijn dat het open kan blijven voor iedere Woudenberger."
Vóór 2018 was het Henschotermeer voor iedereen vrij toegankelijk, inmiddels betaalt iedere bezoeker parkeergeld en ook entree. Zou dat niet anders kunnen volgens de partijen? "Opnieuw gratis maken is geen optie", zegt de VVD Woudenberg. "Het werd te duur voor het recreatieschap, dus nu moet de ondernemer er natuurlijk ook iets uit kunnen halen. Van de plannen kun je je dus afvragen in hoeverre ze doorschieten en of je dat allemaal nodig hebt."
Jhony Stalman van de VVD: "Het Henschotermeer moet wel zo rendabel zijn dat het open kan blijven voor alle Woudenbergers."
Michel Hardeman van het CDA: "Het is natuurlijk vervelend dat er destijds een entree is ingesteld, maar het was ook onvermijdelijk. Daar zijn we als Woudenbergse raad unaniem akkoord mee gegaan. Op zich zou het een mooie oplossing zijn als er een tussenvorm bestaat, dat de provincie een deel bijdraagt en de ondernemer zijn prijs omlaag kan doen. Ik weet niet of het zou kunnen, maar de toegang zou dan wel laagdrempeliger kunnen zijn voor de gasten."
Ook GemeenteBelangen Woudenberg is er duidelijk over. "Geen verblijfsrecreatie rondom het Henschotermeer. Alleen dagrecreatie wordt toegestaan door GBW. Verblijfsrecreatie schaadt het unieke natuurlijke karakter van het meer. Er is volgens GBW in de directe omgeving al voldoende verblijfsrecreatie mogelijk." Daarnaast moet het Henschotermeer als natuurgebied behouden blijven en ook het strand moet voor iedereen vrij toegankelijk blijven.
De ChristenUnie ziet vooral de mogelijkheden wat de plannen van de ondernemer betreft. Lijsttrekker Bert Bosman: "Het is gewenst dat we de vakanties meer in eigen land vieren. Dat is goed voor het milieu omdat we dan minder CO2 uitstoten. [...] De landgoedeigenaar Den Treek-Henschoten wil bos- en natuurbeheer vorm blijven geven maar tegelijkertijd een deel van het landgoed beschikbaar houden voor intensieve recreatie. Deze twee doelen hoeven elkaar niet te bijten maar kunnen elkaar versterken."
Het landgoed en de uitbater Van de Lagemaat laten alleen per e-mail weten dat hun standpunt niet is veranderd en refereert aan een overeenkomst tussen de gemeentes, de provincie en het landgoed in 2015. "Het uitgangspunt was destijds geen commercieel pretpark van het Henschotermeer te maken. Wij kunnen u geruststellen, dat is het nog steeds."

Beter communiceren

Waar bijna alle partijen het over eens zijn: de communicatie kan beter. "We moeten blijven praten en aangeven waar de grens ligt", zegt Michel Hardeman van het CDA. "Ook naar de ondernemer toe hadden we duidelijker kunnen zijn wat er wel kan en wat niet. Er was een té afwachtende houding. En ook transparantie naar de Woudenberger toe is belangrijk."
Jhony Stalman, VVD: "Iedereen wil dat het Henschotermeer een groen karakter houdt, het enige wat ik mis, zijn gesprekken. In hoeverre zijn de initiatiefnemers van de petitie echt met de ondernemer in gesprek gegaan? Daar hoor ik niets over. Het is nu heel erg 'wij' en 'zij' en dat vind ik jammer, want we moeten samen om die tafel gaan zitten en proberen er uit te komen."
UKiest

Meer verkiezingsnieuws en andere informatie vind je in ons dossier UKiest.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.