Parkeerdiscussie boodschappenstad Oudewater duurt voort: 'Je moet een kilometer lopen met je zak aardappels'

© RTV Utrecht
OUDEWATER - Hoe gaat het historische centrum van Oudewater er in de toekomst uitzien? Dat is een vraag die speelt in het dorp met de aankomende gemeenteraadsverkiezingen voor de deur. Moet er meer ruimte komen voor de voetgangers en fietsers of blijft de automobilist de baas?
"Nee niet minder, zeker niet minder parkeerplekken. Onze klanten moeten toch bij de winkel kunnen komen", zegt een medewerkster van de bloemwinkel. "Het is belangrijk dat onze klanten het hele jaar door de bloemen voor de deur kunnen halen." Onderneemster Marie Louise van Groeningen, eigenaar Van Groeningen Shoes and Fashion, is dat wel met haar eens. "Er is maar één parkeerterrein en op de lange Burchwal staat het ook vol met mensen die er wonen. En bij andere straten is het gewoon heel lastig om je auto te parkeren. Als je moeilijk ter been bent en even een boodschapje wil doen, dan heb je toch echt die auto nodig."
Er is gewoon te weinig parkeergelegenheid of je moet een kilometer lopen met je zak aardappels en een brood
Remon van Breukelen, eigenaar snoepwinkel Hocus Pocus
Remon van Breukelen van snoepwinkel Hocus Pocus, is het met zijn collega's eens. Hij vindt dat het voor automobilisten nu erg moeilijk is om een parkeerplek te vinden en dat merken de winkeliers wel. "Oudewater is uniek door alle zelfstandig ondernemers, we hebben bijna geen grote ketens. Dus het zijn echt kleine zaakjes en die zijn afhankelijk van de inwoners. We zijn een boodschappenstad en langs de omgeving van de grote haven, de binnenstad van Oudewater, is er gewoon te weinig parkeergelegenheid of je moet een kilometer lopen met je zak aardappels en een brood."
Maar als je op straat rondvraagt blijkt toch niet iedere inwoner het eens te zijn met de ondernemers in de binnenstad. "Het zou fijn zijn als straten autovrij werden. Dat je er met de fiets doorheen kunt, en kunt wandelen. Dat je niet steeds aan de kant moet voor de auto's", zegt een mevrouw op de fiets. "Het zijn grote auto's die hier rijden en dat is niet prettig."

Politiek

Terug naar de politiek. Ook de partijen in de huidige raad zijn verdeeld over de kwestie. Als het aan De Onafhankelijken ligt, wordt het centrum nog ietsje minder aantrekkelijk gemaakt voor de auto. Ze hadden eerst verregaande plannen voor het centrum, maar ze zijn bereid om toch voor een mildere aanpak te gaan zodat de binnenstad toch goed bereikbaar blijft voor de automobilist.
"Wij begrijpen wel dat Oudewater voor Oudewater is, en van de Oudewatenaren, en dat er boodschappen gedaan moeten worden", zegt fractievoorzitter René van den Hoogen. "Je wil het ook mooi maken want we hebben een mooie oude historische stad. Maar we willen ook niet te veel toeristen, dus het zal een mix moeten worden."
De VVD wil er alles aan doen om het huidige aantal parkeerplekken te behouden en in het mooiste geval, zouden ze er ook nog wel wat plekken bij willen, zegt VVD-raadslid Mark Kruyswijk. "Wij hebben een motie ingediend om het plan met minder parkeerplekken toch nog eens goed te bekijken. Er verdwenen te veel parkeerplekken en wat ons betreft moeten die er blijven want Oudewater is wel een boodschappenstad. We moeten bereikbaar zijn voor de inwoners, ook met een kist met wijn of een krat met bier."

Inspraak omwonenden

Beide partijen zijn het overigens wel eens dat omwonenden en andere betrokkenen zoals ondernemers de komende tijd meer betrokken moeten worden bij de precieze uitwerking van de plannen en de uiteindelijke besluitvorming. Kruyswijk: "Er zijn betrokken ondernemers geweest en betrokken inwoners die jarenlang hebben meegedacht. In het laatste half jaar tot jaar, zijn de laatste fases van de plannen ingegaan en daar zijn ze gewoon niet goed in meegenomen. Waardoor je nu ontevredenheid hebt en een ongedragen plan."
Volgens De Onafhankelijken komt dat vooral door corona. "Inloopavonden waren moeilijk te bezoeken en er waren veel digitale bijeenkomsten. Dat is moeilijk communiceren en terugkoppelen", zegt fractievoorzitter René van den Hoogen.
Mijn oma met de rollator kan hier nu al moeilijk komen omdat alles schots en scheef ligt, dus het moet wel opgeknapt worden
VVD-raadslid Mark Kruyswijk
Met de gemeenteraadsverkiezingen voor de deur is het sowieso maar de vraag hoe alles gaat lopen en wie er in het college komt. Maar dat er iets moet gebeuren is volgens beide partijen, die nu deel uit maken van het college, wel zeker. "Mijn oma met de rollator kan hier nu al moeilijk komen omdat alles schots en scheef ligt, dus het moet wel opgeknapt worden. Het is vijftig jaar geleden dat er voor het laatst wat gebeurd is in de binnenstad en iedereen ziet aan de binnenstad dat de kwaliteit hoognodig verbeterd moet worden."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.