Vergoeding voor raadsleden fors hoger dan na de vorige verkiezingen

© RTV Utrecht / Lisanne Rutgers
PROVINCIE UTRECHT - Kandidaten voor de 26 gemeenteraden in onze provincie kunnen een hogere vergoeding dan vier jaar geleden tegemoetzien. Nieuwe raadsleden krijgen minimaal 1.081 euro per maand en in Utrecht en Amersfoort zelfs ruim het dubbele. Dat heeft datapersbureau LocalFocus/ANP becijferd met gegevens van het CBS en de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden.
Leden van de gemeenteraad krijgen een vaste maandelijkse vergoeding voor het politieke werk dat ze doen. De hoogte daarvan hangt af van het aantal inwoners in hun gemeente. Sinds 2018 zijn die bedragen met bijna dertien procent gestegen door jaarlijkse indexatie.
De vergoeding voor raadsleden is alleen in de grootste gemeenten genoeg om van rond te komen. Veel raadsleden vervullen hun politieke functie daarom naast een andere baan.
"Raadslid zijn is iets dat je doorgaans naast je baan doet", aldus de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden. “Overdag werken, in de avonduren vergaderen en op je vrije dag op cursus of werkbezoek.” Desondanks staan ook dit jaar 4.234 mensen in de rij om raadslid te worden.
De helft van alle gemeenten in onze provincie kent de laagste vergoeding van 1.081 euro per maand. In De Bilt, De Ronde Venen, Houten, Soest, Utrechtse Heuvelrug, Vijfheerenlanden en Woerden krijgen raadsleden 325 euro meer. Volksvertegenwoordigers in Nieuwegein, Stichtse Vecht, Veenendaal en Zeist krijgen maandelijks ruim 1.645 euro.
Raadsleden in Utrecht (361.924 inwoners) en Amersfoort (158.712) ontvangen bijna 2200 euro per maand. Alleen raadsleden in Den Haag, Rotterdam en Amsterdam maken aanspraak op de allerhoogste vergoeding van zo'n 2.650 euro per maand.
UKiest

Meer verkiezingsnieuws en andere informatie vind je in ons dossier UKiest.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.