Burgemeester op bezoek: Gilbert Isabella wil dat iedereen in Houten stemt

© RTV Utrecht / Lieke Keulemans
HOUTEN - Waar de verkiezingen in Houten over gaan? Woningbouw komt al snel ter sprake, in gesprek met burgemeester Gilbert Isabella. Eerder heeft het college plannen gepresenteerd aan de inwoners, maar Houten stak daar een stokje voor. De komende vier jaar zal er besloten worden hoe en waar de 4.800 woningen dan wel gebouwd zullen worden. "Het nieuwe college zal daar dan met de nieuwe gemeenteraad over besluiten. Daarom is het extra belangrijk dat iedereen gaat stemmen."
Gilbert Isabella sloot vanmorgen in de studio van Radio M Utrecht de vijf burgemeestersbezoeken in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen af. Het ging behalve over de verkiezingen ook over de grote thema's die Houten, Nederland en de wereld bezig houden. Hij noemt de massale hulp van zijn inwoners voor Oekraïense vluchtelingen in zijn gemeente 'heel fijn'. Veel hulp komt vanuit de hoek van de fruittelers; een aantal bedrijven hebben een plek aangeboden aan Oekraïners.
Volgens burgemeester Isabella is Houten er helemaal klaar om de vluchtelingen uit Oekraïne op te vangen. "Het is verschikkkelijk wat er gebeurt. Dit gun je niemand." In Houten zijn al vluchtelingen die onderdak hebben gekregen. En net als in andere gemeenten bieden ook inwoners uit Houten hun hulp aan. "Een fruitteler uit Houten heeft een akkomodatie voor seizoensarbeiders aangeboden bij ons. Daarnaast heeft hij een oproep gedaan bij collega's. Uit die hoek hebben we nu vijftig plekken."
De burgemeester is blij met deze vorm van hulp. "Het zijn mooie plekken. Het gaat om kamers waar een douche bij zit en waar een gemeenschappelijke ruimte is." Oekraïense kinderen die in Nederland zijn aangekomen, zijn vrijwel direct naar school gegaan. De gemeente bestuurder is blij dat schoolbestuurders daar direct aan mee willen werken.
UKiest

Meer verkiezingsnieuws en andere informatie vind je in ons dossier UKiest.

Gazprom

Net als andere gemeenten heeft ook Houten banden met Rusland; de gemeente neemt namelijk stroom af bij Gazprom. "Dat is een Nederlandse vestiging, maar het gas komt uit Rusland", vertelt Isabella. Toch is overstappen niet zomaar een optie. "Als wij het nu opzeggen, wordt het weer op de wereldmarkt aangeboden." Vervolgens zal het gas via een veel hogere prijs aangeboden, legt de gemeentebestuurder uit, en zal dat geld weer teruggaan naar Rusland. "Dus we moeten ons heel goed realiseren wat we doen."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.