Vervoersverbod in regio Utrecht na uitbraak vogelgriep bij pluimveebedrijf Lunteren

© Pexels
PROVINCIE UTRECHT - In Lunteren (Gelderland) is op een biologisch pluimveebedrijf met legkippen vogelgriep uitgebroken. Alle 40.000 kippen worden van het bedrijf worden geruimd. Daarnaast geldt er vanwege de besmetting ook een vervoersverbod in de regio, die een groot deel van de provincie Utrecht omvat. Hierdoor mag er geen pluimvee worden vervoerd, maar mogen er ook geen broed- en consumptie-eieren uit de omgeving Lunteren door dit gebied. Het verbod geldt grofweg van Utrecht tot Deventer.
Dat meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) vandaag.
Binnen een straal van 1 kilometer liggen zes andere pluimveebedrijven. Om te voorkomen dat het virus zich verder verspreidt, worden ook de dieren bij drie van de zes overige pluimveebedrijven preventief geruimd. Bij de andere drie pluimveebedrijven is geen pluimvee aanwezig.
De drie overige bedrijven hebben zo'n 2800, 26500 en 28500 dieren die allemaal geruimd moeten worden. Daarnaast liggen binnen een straal van 3 kilometer 46 andere pluimveebedrijven die door de NVWA worden bemonsterd voor onderzoek op vogelgriep. Vorig weekend werd ook al een bedrijf uit Hekendorp getroffen, bij het pluimveebedrijf van de familie Wiltenburg werd voor de derde keer vogelgriep geconstateerd.

Vervoersverbod in regio

"De besmetting in Lunteren laat zien hoeveel impact het vogelgriepvirus kan hebben op een bedrijf, de ondernemers, hun gezinnen, de dieren en ook voor omliggende bedrijven", zegt minister Henk Staghouwer (Landbouw) over de vogelgriep. Volgens Staghouwer is de situatie zorgelijk en ligt er momenteel geen pasklare oplossing voor de vogelgriepsituatie in Europa. "Daarom maken we haast met de vaccinproef, scherpen we de bioveiligheid aan en blijven we de situatie nauwgezet monitoren."
In de 10 kilometerzone liggen nog 228 andere pluimveebedrijven. Vanwege de besmetting en de hoge pluimveedichtheid geldt een vervoersverbod in de regio. Dit vervoersverbod, dat deels in de provincie Utrecht ligt, loopt van Utrecht naar het oosten, en omvat ondermeer Baarn, Amersfoort, Zeist en Wijk bij Duurstede. Het gaat hierbij om een vervoersverbod op alle vogels, broed- en consumptie-eieren vanaf een locatie met foto's. Daarnaast gelden er nog landelijke maatregelen zoals een verbod op het bezoeken van vogelverblijfplaatsen van risicovogels, tenzij het noodzakelijk is. Risicovogels zijn onder meer hoenderachtigen (zoals kippen), watervogels en loopvogels.

Ophok- en afschermplicht

Ook de landelijke ophok- en afschermplicht blijft van kracht. Zo geldt de ophokplicht voor commercieel gehouden vogels, deze worden naar binnen gebracht (behalve fazanten, sierwatervogels en loopvogels). Voor niet-commercieel gehouden risicovogels (hoenderachtigen/kippen, (sier)watervogels en loopvogels), bijvoorbeeld in dierentuinen, kinderboerderijen en van eigenaren van vogels en kippen, en voor commercieel gehouden fazanten, sierwatervogels en loopvogels, geldt een afschermplicht.
In het kader van de besmetting op de locatie in Lunteren wordt, zoals gebruikelijk, een traceringsonderzoek gedaan naar risicovolle contacten. Indien nodig worden naar aanleiding van de uitkomsten van het onderzoek aanvullende maatregelen genomen. Deze eventuele aanvullende maatregelen worden via een update in dit persbericht en via de online kanalen van het ministerie van LNV gemeld.
Om de herkomst van de vogelgriep te achterhalen wordt een traceringsonderzoek gedaan. Zo nodig wordt er een aanleiding van de uitkomsten aanvulende maatregelen genomen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.