Veiligheidsregio: 'Nu 1200 plekken beschikbaar voor vluchtelingen in provincie, 2000 halen we sowieso'

© RTV Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - In de provincie Utrecht worden op dit moment 601 Oekraïense vluchtelingen opgevangen en er is plek voor meer. In totaal zijn er nu 1274 opvangplekken beschikbaar. Dat laat de Veiligheidsregio Utrecht (VRU) weten.
De 300 crisisnoodopvangplekken in de Jaarbeurs worden niet meegerekend in de cijfers. De VRU houdt contact met alle gemeenten in de provincie om de opvang te coördineren. Een woordvoerder van de VRU zegt: "We hebben contact met alle gemeenten over welke opvangplekken ze op dit moment hebben georganiseerd, welke mensen ze opvangen en welke aanvragen ze nog hebben."

2000, misschien wel meer

De Rijksoverheid heeft elke veiligheidsregio de opdracht gegeven om tweeduizend opvangplekken te realiseren. "Dat gaan we sowieso halen", aldus de VRU. "Je ziet dat de hele regio, ook particulieren, plekken aanbiedt." Mogelijk komen er meer dan tweeduizend plekken. "Je gaat niet zeggen: ho, en nu is het genoeg."
De VRU kijkt nog vooral naar plekken waar vluchtelingen voor langere tijd kunnen zitten. "Je wilt mensen niet van hot naar her hoeven verschuiven. De Jaarbeurs is fijn om een paar dagen op adem te kunnen komen, maar dat is geen plek om lang te blijven."
Omdat het actuele aanbod aan opvanglocaties nog veel verandert, wil de VRU nog geen cijfers per gemeente vrijgeven. Daarover wordt in de loop van volgende week meer bekend. Meerdere gemeenten hebben al laten weten opvangplekken te realiseren.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.