Demonstranten willen toekomst Henschotermeer terug op de politieke agenda

© RTV Utrecht
WOUDENBERG - "Hens off, Hens off!" Met deze leus hebben meer dan 300 mensen hun onvrede geuit over de plannen voor het Henschotermeer. De demonstranten vrezen de toekomst, nu de beheerder van de plas plannen heeft voor een activiteitenhal, een uitkijktoren, een restaurant en appartementen. "Ons doel was om het voor de verkiezingen écht een thema te laten zijn, zodat partijen in Woudenberg zich zouden moeten uitspreken", zegt Jesseka Batteau van de Partij voor de Dieren.
Het protest is georganiseerd door stichting PUURH. Dat is een samenwerking tussen (politieke) partijen die onder andere het groene karakter van het Henschotermeer willen behouden. Een petitie die eerder door hen is geïnitieerd, is al ruim 16.000 keer ondertekend.

'Het Hens is voor ieder mens'

Veel mensen laten zich ook vandaag horen tegen de bouwplannen van de eigenaar. "Ik vind dat ik, als ik gewerkt heb aan het eind van de dag, lekker met de fiets hiernaartoe moet kunnen gaan en op mijn handdoekje op het zand moet kunnen liggen", zegt Marieke Drapers.
Ze houdt een bord omhoog met de tekst 'Het Hens is voor ieder mens.' Voor Drapers voelen de bouwplannen als een bedreiging van 'haar' Henschotermeer. "Mijn plekje wordt bedreigd. Een kinderboerderij moet nog wel kunnen, maar eigenlijk verder niet want van het één komt het ander."

Politiek

Het Henschotermeer terug op de politieke agenda krijgen is het doel van alle acties rond en over de recreatieplas. Jesseka Batteau is er eerlijk over: "Ons doel was om het voor de verkiezingen echt een thema te laten zijn. En we gaan door. Volgend jaar zijn de provinciale verkiezingen."
Rond het Henschotermeer is het sinds de Provincie Utrecht zich er niet meer over ontfermt regelmatig onrustig. Het begon al in 2018 met de plaatsing van een hek rond de plas. Daarna was er nog gedoe over de toegangspoortjes. Contact met de huidige eigenaar loop ook stroef. Zo heeft de Partij voor de Dieren nog geen direct contact, en ook directies van omliggende recreatieparken zijn niet gekend in plannen.
Partij voor de Dieren voert actie
Partij voor de Dieren voert actie © RTV Utrecht
Eric Pardon is directeur van een exclusief vakantiepark en heeft nauwelijks contact met zijn buurman die de plas exploiteert: "Eigenlijk is er geen communicatie. Er zijn wel presentaties van de plannen. Een poging tot samenwerking is er niet geweest." Dus zit ook hij niet te wachten op verdere bebouwing van het gebied. "Het unieke karakter voor iedereen gaat dan verloren. En wat heb je dan nog? De beleving van dagrecreatie midden in de natuur is natuurlijk op deze manier om zeep geholpen."
In de gemeente Woudenberg is de SGP altijd voor de planontwikkeling rond het Henschotermeer geweest. Gerben Heldoorn vertelt dat ze ruimte voor ontwikkeling zien rond het Hens, maar wel moeten blijven kijken naar het bestemmingsplan. "Kijk een pretpark, dat geluid hoor je veel, daar zijn wij niet voor. Maar dat er een aantal activiteiten zijn, zoals een restaurant aan het meer, volgens ons kan het Henschotermeer dat wel gebruiken."
Demonstratie tegen pretpark Het Hens
UKiest

Meer verkiezingsnieuws en andere informatie vind je in ons dossier UKiest.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.