Even wachten met de auto wassen: Saharastof verwacht tijdens warme lenteweek

© Ab Donker
DE BILT - Deze week staat ons zonnig en warm lenteweer te wachten, maar een zuidelijke wind brengt ook Saharastof met zich mee, melden verschillende weerbureaus. Hoewel het zonnig is, kan de lucht iets ook minder blauw zijn dan de afgelopen dagen.
Vanaf dinsdag bereikt een 'wolk' van Saharastof onze omgeving en vooral woensdag en donderdag kan de concentratie daarvan in de atmosfeer hoog zijn. Dat kan zich bijvoorbeeld uiten in een kleurrijke zonsopkomst- of ondergang. Wanneer de concentratie echt hoog is, kan de zon wat versluierd ogen en krijgt de lucht mogelijk een soort oranje of rode 'waas', meldt Weer.nl
Zondag werd de eerste Saharastof al in het land waargenomen. Hier en daar was het stof zichtbaar op auto's nadat er een beetje regen was gevallen. De concentraties zullen komende week nog een stuk hoger zijn. Veel regen wordt er dan niet verwacht, maar een paar druppels zijn dan al genoeg om auto's een beetje te bedekken.
Een flets zonnetje.
Een flets zonnetje. © Ab Donker
De temperaturen zijn komende week nog steeds aangenaam. Maandag en dinsdag is het met maxima van 13 of 14 graden iets minder warm, maar woensdag loopt de temperatuur weer op. Volgens het weerbureau wordt het dan op veel plekken de warmste dag van het jaar tot nu toe, met lokaal temperaturen tot 18 graden in het zuiden van het land.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.