Stembureau voor mensen met een beperking in Amersfoort: 'Dit zou je overal moeten hebben'

© RTV Utrecht / Robert Jan Booij
AMERSFOORT - De gemeenteraadsverkiezingen zijn begonnen. Om voor extra spreiding te zorgen, mogen mensen drie dagen lang stemmen. Ook zijn extra toegankelijke stembureaus ingericht voor mensen met een beperking. In het Hart van Vathorst in Amersfoort bijvoorbeeld. Onder één dak zitten daar twee zorginstellingen, een kerk, een kinderdagverblijf en een restaurant.
Angelique Houwer begeleidt bij het centrum onder meer mensen met een verstandelijke beperking. Bij de vorige landelijke verkiezingen ergerde ze zich aan het gebrek aan mogelijkheden. "Ik ging met de bewoners stemmen en merkte dat ik ze niet kon helpen. Het uitvouwen van het enorme stemformulier was bijvoorbeeld erg lastig. Er staan zoveel namen op en bij sommigen leidde dat tot een black-out. Uiteindelijk lukte het, maar zonder de nabijheid die ik alle dagen bied. Als begeleider stond ik echt aan de zijlijn."
Verslaggever Robert Jan Booij in Amersfoort

Geoefend

Houwer nam daarom het initiatief om het anders te doen. "Het hele traject is vorige week geoefend, van het inleveren tot de stempas, tot de controle van het ID-bewijs en de gang naar de stemhokjes. Dit stembureau is daarnaast breder en lager en daarmee extra toegankelijk voor rolstoelers. Verder staat een van de stembussen schuin zodat zij zelf hun stemformulier kunnen deponeren."
Hart van Vathorst heeft verder een speciale stemmal met soundbox voor blinden en slechtzienden. Ook is er de mogelijkheid om het stemformulier voor te laten lezen op een koptelefoon. "Iedereen van 18 jaar of ouder is stemgerechtigd. Als je echt vindt dat iedereen moet kunnen stemmen, zou je dit eigenlijk overal moeten hebben", zegt Houwer, die vanmiddag ook bezoek krijgt van minister Conny Helder.
Stembureau voor mensen met een beperking in Amersfoort
Erg druk was het vanmorgen nog niet op de bijzondere stemlocatie in Amersfoort. "We begonnen door wat aanloopproblemen ook wat later", zegt een medewerkster. "Het stemmen is ook verspreid over drie dagen, dus niet iedereen komt meteen de eerste de beste dag. Maar zeker nu het oorlog is in Oekraïne hoop ik dat mensen zich realiseren dat het belangrijk is om de lokale democratie te ondersteunen."

Vervroegde stembureaus

Vandaag en morgen openen 129 zogenoemde 'vervroegde stembureaus' in de provincie Utrecht om onder meer ouderen en mensen met een beperking de kans te geven om de drukte op de traditionele verkiezingswoensdag te mijden. Ook helpt het spreiden van bezoekers om coronabesmettingen te voorkomen. Net als op woensdag geldt: neem wel je stempas en een geldig legitimatiebewijs mee.
Op woensdag openen 718 stemlokalen de deuren tussen 7.30 en 21.00 uur. In de 42 locaties die die dag niet meer opengaan kunnen de stemmen van de dagen ervoor alvast worden geteld, maar de voorlopige uitslag wordt evenzogoed woensdagavond pas bekendgemaakt.

Station Baarn

Ook in Baarn kan vandaag al gestemd worden. "We zien nog geen drommen mensen", zegt Corlijn Doedens, voorzitter van stembureau op het station. Met zo'n vijf mensen wordt vandaag de gang naar de stembus in goede banen geleid. Ook op het gemeentehuis van Baarn kan al gestemd worden.
Verslaggever Robert Jan Booij in Baarn
Dat stembureaus meerdere dagen open zijn, maakte het niet moeilijker om vrijwilligers te vinden, zegt Doedens. "Dat valt mee omdat we de eerste twee dagen alleen station en gemeentehuis hebben, woensdag zijn er zo'n zestien stembureaus open."
"We hebben allemaal een cursus gekregen om ons aan belangrijke regelingen te houden, zoals het anoniem stemmen. Iedereen heeft zijn taak", zegt een van de vrijwilligers. Hoewel het nog niet zo druk is, zijn er volgens hem belangrijke thema's genoeg in Baarn. "De plannen voor Paleis Soestdijk bijvoorbeeld, de energietransitie en het grote tekort aan betaalbare woningen."
UKiest

Meer verkiezingsnieuws en andere informatie vind je in ons dossier UKiest.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.