Scholierenverkiezingen goede graadmeter voor echte uitslag

PROVINCIE UTRECHT - Hoe zou de gemeenteraad eruit zien als jongeren het voor het zeggen hadden? Doorgaans verschilt de uitslag van de scholierenverkiezingen weinig van de werkelijke verkiezingsuitslag. En dus is het niet alleen voor de leerlingen, maar ook voor politici best een spannende dag. Vanmiddag volgt de uitslag.
Zo'n 58.000 leerlingen en studenten van 132 scholen voor voortgezet onderwijs en mbo deden dit jaar mee aan scholierenverkiezingen. Ze konden maandag en dinsdag al hun stem uitbrengen en ook op het Utrechtse Gerrit Rietveld College stonden de stembussen klaar.
Scholierenverkiezing op het Gerrit Rietveldcollege
Zo'n kans kun je als school bijna niet laten lopen, zegt docent maatschappijleer Jesse Heuting. "Bij maatschappijleer heb je natuurlijk meerdere thema's en één van die thema's is de parlementaire democratie. Ik leg bijvoorbeeld uit hoe een democratie in zijn werk gaat en welke partijen er zijn. De afgelopen weken heb ik ze geattendeerd op de scholierenverkiezingen hier op school zodat ze zelf kunnen voelen wat het is om in een democratie te leven en je stem uit te brengen."

Urgentie

En dus is er gediscussieerd over politieke thema's en zijn de stemwijzers ingevuld. De meeste leerlingen voelen de urgentie te stemmen, ook al telt die stem nog niet mee. "Als er een democratie in je land is dan vind ik het belangrijk dat je daaraan deelneemt en dus je stem uitbrengt." Een enkeling heeft dat net iets minder. "Ik zou niet weten op wie ik moet stemmen. Ik heb niet echt verstand van politiek en de democratie."
ProDemos, dat de landelijke scholierenverkiezingen organiseert, stelt dat de uitslag in de regel niet heel erg afwijkt van de echte verkiezingsuitslag. Ook docent Jesse Heuting valt op dat scholieren vaak dezelfde onderwerpen op de agenda zetten. "Je merkt dat duurzaamheid een item is dat veel leerlingen belangrijk vinden. Maar ook diversiteit: je ziet hier op school bijvoorbeeld dat leerlingen met hun genderidentiteit bezig zijn. Ook discriminatie is een onderwerp dat bij veel leerlingen meeweegt in hun keuze." Verder worden milieu, de jeugd en de woningmarkt genoemd als belangrijke onderwerpen.
Vanmiddag om 17.00 uur wordt de uitslag bekendgemaakt.
UKiest
Meer verkiezingsnieuws en andere informatie vind je in ons dossier UKiest.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.