Warme en zonnige verkiezingen, weerrecord is in zicht

© Ab Donker
PROVINCIE UTRECHT - Het lijkt erop dat de verkiezingen van dit jaar de warmste en zonnigste worden die ooit in maart zijn gehouden. Die voorspelling doen de meteorologen van Weer.nl. Vooral woensdag kan het kwik behoorlijk oplopen.
In totaal werden 28 verkiezingen voor de gemeenteraad, Provinciale Staten en Tweede Kamer in de maand maart gehouden. De verkiezingen voor de Provinciale Staten op 6 maart 1991 zijn tot nu toe het warmst. Toen werd het in De Bilt 16,0 graden en in Maastricht zelfs 17,7 graden. Komende woensdag kan het in De Bilt ook zo'n 16 graden worden en mogelijk bijna 20 graden in het zuidoosten.
Ook tijdens de verkiezingen in maart 1974, 1986 en 2014 liep de temperatuur in De Bilt op tot boven de 15 graden. Tijdens de verkiezingen voor de Provinciale Staten op 2 maart 2011 werd het niet warmer dan 6,4 graden.

Zonnig

Opvallend genoeg was die maartse dag in 2011 wel de zonnigste. In De Bilt scheen de zon toen namelijk 9,5 uur. Dat is ook de enige keer geweest dat het zo lang zonnig was. Op de tweede plek staan de gemeenteraadsverkiezingen van 19 maart 1986 met 8,5 zonuren.
Woensdag kan daar weleens verandering in komen. Mogelijk zien we de zon dan zelfs tien uur. Ter vergelijking, deze maand heeft de zon bijna iedere dag zo'n tien uur geschenen. Van de 28 keer bleef het op negen verkiezingsdagen bijna volledig grijs met minder dan één uur zon.

Opkomst

Het weer tijdens verkiezingen kan een beperkte invloed hebben op de opkomst. Bij droog, zonnig en warm weer is de opkomst vaak een paar procent hoger dan op een regenachtige dag.
Komende woensdag is het in ieder geval ideaal weer om een stem uit te brengen. Het blijft droog, er is veel zon en de temperaturen liggen ruim boven normaal.
UKiest

Meer verkiezingsnieuws en andere informatie vind je in ons dossier UKiest.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.