Stemhulpen op eerste verkiezingsdag druk geraadpleegd

© ANP
PROVINCIE UTRECHT - De onlinestemhulpen worden op de eerste dag van de gemeenteraadsverkiezingen druk geraadpleegd.
Op MijnStem hebben sinds maandagochtend 10.00 uur een kleine 68.000 mensen de vragenlijst ingevuld om zo te komen tot een partij die voor hen geschikt is. In totaal hebben al bijna 1,2 miljoen mensen MijnStem ingevuld.
Een woordvoerster verwacht dat dit aantal dinsdag, de dag voor de 'echte' verkiezingsdatum, nog flink zal toenemen. MijnStem heeft een stemhulp voor in totaal 253 gemeenten, waaronder ook de 26 gemeenten in de provincie Utrecht.
Ook StemWijzer meldt een grote toename van het aantal invullers. Daar stond de teller maandagochtend om 09.00 uur op 915.000, en kort voor 16.00 uur was dat aantal opgelopen naar 982.000. Een woordvoerster verwacht nog deze maandag de miljoen invullers aan te tikken. StemWijzer is te maken in 55 gemeenten, waaronder ook Baarn, Soest en Utrechtse Heuvelrug.
Kieskompas, online in onder meer Utrecht, Amersfoort, De Ronde Venen en Vijfheerenlanden, ziet eveneens een stijging in de afgelopen dagen. Zondag vulden al 40.000 mensen gedurende de hele dag deze stemhulp in, maandag was dat aantal al rond 16.00 uur bereikt. Het totaal aantal invullers komt daarmee maandagmiddag op 375.000.
In gemeenten met een Kieskompas heeft nu 18 procent van de kiesgerechtigden deze stemhulp ingevuld. "Dat is substantieel meer dan bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen twee dagen voordat de stembussen zullen sluiten", aldus een woordvoerder.
UKiest

Alle lokale stemwijzers, meer verkiezingsnieuws en andere informatie vind je in ons dossier UKiest.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.