Sam ging van snuffelstage bij het CDA naar kandidaat-raadslid in Houten

© RTV Utrecht / Eva Hageraats
HOUTEN - In 2016 postte de blinde Sam Hageraats op Facebook dat hij op zoek was naar een snuffelstage voor zijn havo opleiding. Hij kreeg zo'n honderd concrete stage aanbiedingen, waarvan er één op het partijbureau van het CDA in Den Haag. Nu zes jaar later staat hij op de vierde plek van het CDA in Houten voor de gemeenteraadsverkiezingen.
Toen Sam Hageraats een paar jaar geleden de oproep op Facebook deed, verwachtte hij niet dat het iets zou betekenen voor zijn toekomst. Hij koos voor een stage bij het CDA in Den Haag. Het was rond de verkiezingen en hij kreeg de kans om het partijprogramma in braille te overhandigen aan Sybrand Buma.
Eigenlijk had hij toen nog niet veel met het CDA, maar hij liep daar met veel plezier rond. "Ondanks dat het toen een drukke verkiezingstijd was, vond ik het een gezellige en leuke organisatie en toen ben ik lid geworden", vertelt Hageraats.
En van het één kwam het ander. Hageraats belandt in het systeem van het CDA Houten en het CDJA, de jongerenpartij. "In april vorig jaar vroegen ze me of ik op gesprek wilde komen. We hebben eerst gekeken of ik mee kon schrijven aan het partijprogramma, daar heb ik niks meer van gehoord, maar in september kwamen ze terug of ik interesse had om kandidaat raadslid te worden", zegt hij.
Verslaggeefster Eva Hageraats is de zus van Sam. Zij besloot haar broertje aan de tand te voelen over zijn politieke ambities:
Sam Hageraats wil raadslid worden in Houten
Toen er aan Sam Hageraats gevraagd werd of hij wel of niet op een verkiesbare plaats terecht wilde komen, was zijn antwoord helder. "Zeker op een verkiesbare plaats, ik doe het of goed of niet", zegt hij lachend.
Landelijke ambities heeft Hageraats nog niet. "Zoals het er nu voorstaat heb ik dat nog niet, maar dat kan altijd veranderen", zegt hij lachend. "Dat is ook afhankelijk van hoe het CDA dan tegenover bepaalde punten staat en hoe ik er in sta. Ik ben dan ook een heel stuk ouder, dus dat kan ik nu nog niet inschatten." Eerst maar eens gekozen worden voor de gemeenteraad...
UKiest

Meer verkiezingsnieuws en andere informatie vind je in ons dossier UKiest.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.