Lokale partijen grootste bij scholierenverkiezingen

PROVINCIE UTRECHT - De laatste dag van de gemeenteraadsverkiezingen moet nog beginnen, toch is de eerste verkiezingsuitslag al binnen: als het aan middelbare scholieren en mbo-studenten uit heel Nederland ligt, gaan de meeste stemmen naar lokale partijen. Dat blijkt uit de uitslagen van de 29e scholierenverkiezingen die vanmiddag bekend zijn gemaakt door initiatiefnemer ProDemos.
De jongeren konden stemmen op partijen die meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen in de gemeente waarin hun onderwijsinstelling is gevestigd. Lokale partijen kregen 17,5 procent van alle 22.663 uitgebrachte stemmen. Op de tweede plaats komt de VVD (16,7 procent), gevolgd door GroenLinks (15,2 procent) en D66 (14,9 procent). Volt, 50Plus en JA21 kregen de minste stemmen.
Ook leerlingen van het Amsfort College brachten hun stem uit voor de scholierenverkiezingen.
Ook leerlingen van het Amsfort College brachten hun stem uit voor de scholierenverkiezingen. © ANP
In totaal mochten 58.000 leerlingen op 139 scholen in heel Nederland hun stem uitbrengen, de opkomst was zo'n veertig procent. Ook op het Gerrit Rietveld College in Utrecht werd gestemd. Zo'n kans kun je als school bijna niet laten lopen, zei docent maatschappijleer Jesse Heuting daarover vanochtend.
"Bij maatschappijleer heb je natuurlijk meerdere thema's en één van die thema's is de parlementaire democratie. Ik leg bijvoorbeeld uit hoe een democratie in zijn werk gaat en welke partijen er zijn. De afgelopen weken heb ik ze geattendeerd op de scholierenverkiezingen hier op school zodat ze zelf kunnen voelen wat het is om in een democratie te leven en je stem uit te brengen", aldus Heuting.
De scholierenverkiezingen blijken de afgelopen jaren "een verrassend goede voorspellende waarde te hebben voor de uitslag van de echte verkiezingen een dag later", aldus ProDemos.
UKiest

Meer verkiezingsnieuws en andere informatie vind je in ons dossier UKiest.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.