UKiest: zo verliepen de gemeenteraadsverkiezingen overdag

© ANP
PROVINCIE UTRECHT - De afgelopen twee dagen was het al een beetje warm draaien, maar vandaag was het dan echt zover: de gemeenteraadsverkiezingen. Stemgerechtigden mogen laten weten wie zij graag de komende vier jaar in de gemeenteraad zien. In dit liveblog lees je hoe de uitslagenavond verloopt. Hieronder zie je wat ons overdag opviel.

16.52 uur In de Jaarbeurs worden al stemmen geteld

In de Utrechtse Jaarbeurs zijn vrijwilligers al bezig met het tellen van de stemmen. Na haar eerdere bezoek in Amersfoort, kwam ook hier minister Hanke Bruins Slot van Binnenlandse Zaken een kijkje nemen.
De minister werd vergezeld door de 9-jarige Sacha. Zij had de minister een brief geschreven met de vraag waarom zij geen stemmen mocht tellen. In de Jaarbeurs kreeg ze het antwoord van de minister zelf.
De 9-jarige Sacha kijkt met minister Bruins Slot naar het tellen van de stemmen in de Jaarbeurs

16.48 uur Minister Bruins Slot kijkt mee in Amersfoort

In Amersfoort kwam minister van Binnelandse Zaken Hanke Bruins Slot langs. Als minister is zij verantwoordelijk voor de verkiezingen. Ze keek ook of het stemmen goed toegankelijk was voor mensen met een beperking of een chronische ziekte. Samen met burgemeester Lucas Bolsius ging ze hierover met drie ervaringsdeskundigen in gesprek.
Minister Hanke Bruins Slot bezocht Amersfoort
Minister Hanke Bruins Slot bezocht Amersfoort © Gemeente Amersfoort

16.32 uur Burgemeester Bolsius bezoekt 100 stemlokalen

In Amersfoort heeft burgemeester Lucas Bolsius een inspannende dag. De burgemeester rijdt op een tandem langs alle stemlokalen in zijn gemeente. Dat betekent een tocht van 65 kilometer langs 100 stembureaus.
Dat doet hij telkens met een collega achterop. Die hopelijk wel even meetrapt natuurlijk.
Burgemeester Lucas Bolsius bezoekt op een tandem alle 100 stembureaus in zijn gemeente

16.18 uur Wat stemt Woudenberg?

Welke partij krijgt in Woudenberg de meeste stemmen? In het dorp wordt traditiegetrouw veel op christelijke partijen gestemd. Maar in de stemlokalen klinkt ook een ander geluid.

16.00 uur Kunstig stemmen in Amersfoort

In de Joriskerk in Amersfoort zijn stemhokjes versierd in de stijl van Piet Mondriaan. Amersfoort staat in het 'Mondriaanjaar ' uitgebreid stil bij de schilder die daar precies 150 jaar geleden werd geboren.

15.26 uur Opkomst in Utrecht om 15.00 uur bijna op 30 procent

Het opkomstpercentage in de gemeente Utrecht was rond 15.00 uur 29,7 procent. In totaal zijn nu 83.271 stemmen uitgebracht in de domstad.
Daarmee is van de vier grote steden het opkomstpercentage in Utrecht op dit moment het hoogst. In Den Haag was de opkomst 25,5 procent en in Rotterdam 21,5 procent. Amsterdam komt om 18.00 uur met nieuwe opkomstcijfers.

15.11 uur Burgemeester Woudenberg stemt niet in eigen woonplaats

Magda Jansen is de kersverse burgemeester van de gemeente Woudenberg maar brengt daar niet haar stem uit. Ze is pas in januari geïnstalleerd en woont nu nog in haar oude woonplaats Soest.
Binnenkort verhuist ze naar nieuwe gemeente. "Soest heeft een speciaal plekje in het hart van ons gezin. Maar tegelijkertijd kunnen we ook niet wachten om naar Woudenberg te gaan. We kijken er hartstikke naar uit om daar te gaan wonen en om daarn ons bestaan op te bouwen."
Burgemeester Magda Jansen van Woudenberg brengt haar stem uit in Soest

15.05 uur Carillon in Oudewater in teken van verkiezingen

In Oudewater stond stadsbeiaardier Bob van der Linde stil door tussen 14.00 uur en 15.00 uur alleen maar verzoeknummers te spelen. "Meestal kies ik zelf wat ik speel, maar tijdens de verkiezingsdag mogen de Oudewaternaren democratisch kiezen wat ze willen horen. Dat past mooi bij deze dag," liet Van der Linde weten.
Burgemeester Danny de Vries riep eerder inwoners van Oudewater al op om hem suggesties voor verkiezingsliedjes te sturen. Zelf had de burgemeester ook een favoriet. "This is the moment van René Froger."

14.28 uur Opkomst in Utrecht ruim 26 procent

In Utrecht is de opkomst rond 13.00 uur inmidddels 26,4 procent. Dat was aan het begin van de dag nog 7,1 procent. Daarmee is Utrecht van de vier grote steden voorlopig de stad met het hoogste opkomstpercentage.

13.37 uur Nieuwegeinse burgemeester roept op te gaan stemmen

Burgemeester Backhuijs van Nieuwegein bracht vanmorgen om 11.00 uur zijn stem uit op stembureau 't Veerhuis in Vreeswijk. In de gemeente is het opkomstpercentage vaak relatief laag. De burgemeester roept daarom al zijn inwoners op om te gaan stemmen.
Burgemeester Backhuijs van Nieuwegein brengt zijn stem uit

13.14 uur Inwoner van Wijk bij Duurstede stemt voor het eerst

In Wijk bij Duurstede was verslaggever Robert Jan Booij getuige van de eerste stem van Tijn. "Of ik al weet op wie ik ga stemmen? Ja, anders was ik hier natuurlijk niet", zei hij tegen RTV Utrecht.
Tijn uit Wijk bij Duurstede mag voor het eerst stemmen
Tijn stemt voor het eerst in Wijk bij Duurstede
Tijn stemt voor het eerst in Wijk bij Duurstede © RTV Utrecht

12.58 uur Het is nog rustig in Doorn

Rond het middaguur liep het nog niet storm bij dit stembureau in Doorn, ziet verslaggever Ulrike Nagel.

12.50 uur Bakker peilt de stemming met gebak

Bakker Albert de Jong uit Zeist peilde de afgelopen dagen de stemming in zijn eigen woonplaats. Dat deed hij op een bijzondere manier: met petitfours! Elke deelnemende partij kreeg een eigen versie van het gebakje met hun logo zodat klanten een gebakje konden kopen die past bij hun politieke voorkeur.
Bakker in Zeist peilt de stemming met gebak

12.13 uur Rustig bij stembureaus op Utrecht Centraal

Aan het begin van de middag was het relatief rustig bij de stembussen op Utrecht Centraal. De leden van het stembureau laten aan RTV Utrecht weten dat het aardig doorloopt en dat ze 'nog niet overwerkt zijn'. De stemmers die rond het middaguur hun stem uitbrachten vertelden aan RTV Utrecht op welke partij ze hebben gestemd en waarom:
Rustig bij stembussen Utrecht Centraal

11.38 uur Tussentijdse opkomst in Amersfoort en Utrecht bekend

Rond 11.00 uur is in een aantal gemeenten de tussentijdse opkomst bekendgemaakt. In de stad Utrecht was dat halverwege de ochtend 16,2 procent. In Amersfoort lag dat aan het eind van de ochtend iets hoger: 20,5 procent.

10.37 uur Eerste stemmers in Lopikerkapel

In de Lopikerkapel in Lopik wordt ook gestemd. Het grote thema is de mogelijke fusie met een buurgemeente. Verslaggever Robert Jan Booij sprak vanmorgen stemmers die vroeg uit de veren gingen:
Stemmers in Lopikerkapel
Vroege stemmers in Lopikerkapel
Vroege stemmers in Lopikerkapel © RTV Utrecht

09.56 uur Burgemeesters brengen stem uit

Burgemeester Sjors Fröhlich van de gemeente Vijfheerenlanden en burgemeester Patrick van Domburg van IJsselstein hebben vanmorgen hun stem uitgebracht. Van Domburg gaat ook langs andere stembureaus in zijn gemeente, Fröhlich doet via Twitter de oproep om ook naar de stembus te gaan.

08.38 uur Burgemeester Amersfoort fietst langs alle stembureaus in de stad

Burgemeester Lucas Bolsius van Amersfoort doet 's ochtends een rondje langs alle stembureaus in de stad. De route van de stadsbestuurder, die op een tandem door de stad fietst, is live te volgen via de website van de gemeente.
Burgemeester Lucas Bolsius op zijn tandem
Burgemeester Lucas Bolsius op zijn tandem © RTV Utrecht

07.30 uur De stembureaus zijn open

Op dit moment zijn alle ruim 8800 stembureaus in Nederland geopend. Tot 21.00 uur kunnen alle stemgerechtigden hun stem uitbrengen.

07.13 uur Bijzondere stemlocaties in de provincie

In de provincie kun je op een aantal bijzondere locaties je stem uitbrengen voor de gemeenteraadsverkiezingen. Zo kan er in Utrecht gestemd worden bij het Spoorwegmuseum, Stadion Galgenwaard en de Ulu Moskee. In Zeist kun je bijvoorbeeld met je stempas naar Hotel Theater Figi en in Amersfoort staat er een stembus in Theaterschool De Springplank.

07.02 uur Dit zijn de plekken waar je vandaag kunt stemmen

In het hele land zijn er ruim 8800 locaties waar je je stem kunt uitbrengen. Wil je weten waar je in jouw buurt kunt stemmen? Kijk dan op de kaart.

07.00 uur Opkomst eerste twee dagen

Afgelopen maandag en dinsdag kon er al gestemd worden. In de gemeente Utrecht was de opkomst dinsdag 6,8 procent, in Amersfoort was dat 12,3 procent. In Veenendaal heeft 11 procent van de stemgerechtigden vervroegd gestemd, in Rhenen lag dat met 15 procent iets hoger.

06.59 uur Welkom

In de liveblog lees je alles over de laatste dag van de gemeenteraadsverkiezingen.
UKiest
Meer verkiezingsnieuws en andere informatie vind je in ons dossier UKiest.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.