Utrechter ontkent smokkel van honderden kilo's drugs maar blijft wel vastzitten

© ANP
DE MEERN - Volgens het Openbaar Ministerie is Kevin van B. uit De Meern verantwoordelijk voor de smokkel van ongeveer 850 kilo harddrugs naar het Verenigd Koninkrijk. De Utrechter kwam in beeld nadat er 250 kilo cocaïne werd gevonden in een verborgen ruimte in een container vol bloemen.
Nader onderzoek leidde naar in totaal drie drugstransporten van in totaal zo'n 850 kilo. Maar de Utrechter ontkent. De drugs zijn niet van hem en de versleutelde telefoons vol met chatgesprekken over de drugs zijn ook van anderen vertelde hij vandaag tijdens een voorbereidende zitting in de rechtbank Midden-Nederland.

Goed doel

Maar de officier van justitie gelooft daar niks van. De gebruikersnamen op verschillende Encrochat en Sky telefoons zijn toespelingen op zijn eigen voornaam. In de chats spreekt hij over zijn Oost-Europese partner en de politie had al snel door dat zijn vriendin uit Roemenië komt. Daarnaast is Kevin al eens eerder gepakt met een kilo mdma in zijn bezit.
Als klap op de vuurpijl vond de politie een briefje in zijn woning waarop een plan stond beschreven om via een zelf op te richten goed doel de criminele winsten wit te wassen.
"Hoe professioneler het er uit ziet, hoe beter. BINGO!"

EncroChat

Ruud van Boom, de advocaat van Van B, bepleit dat de telefoons die zijn aangetroffen niet te linken zijn aan zijn cliënt. Kevin weet wel van wie de toestellen zijn, maar namen weigert hij te noemen. Daarnaast betwist de advocaat de geldigheid van het bewijs dat is verkregen door de versleutelde berichtenservice EncroChat te hacken.
Informatie van de gehackte servers van EncoChat en Sky wordt regelmatig gebruikt in strafzaken. Advocaten proberen dat op allerlei manieren te blokkeren. Zo was het eerste onderzoek gericht op het bedrijf EncroChat en niet op haar gebruikers. Daarnaast onderschept de Franse politie berichten over strafbare feiten die worden gepleegd op Nederlands grondgebied. Dus welk recht geldt er dan? Ook zou de privacy van de gebruikers onder druk staan. Tot nu toe heeft dit verzet nog niet tot uitsluiting van bewijs geleidt.
De servers van EncroChat werden in 2020 door de Franse politie gekraakt in samenwerking met de Nederlandse politie. Volgens advocaat van Boom mag de Nederlandse politie de chats niet zomaar gebruiken, onder andere omdat de privacy van burgers wordt geschaad.

Ketamine

Dat er 250 kilo cocaïne aan is getroffen in een container vol bloemen bestrijdt advocaat Van Boom niet. Maar de omschrijving van de overige aangetroffen drugs is volgens hem niet correct.
"Het OM omschrijft dat als heroïne of amfetamine. Maar volgens de Britten gaat het juist om ketamine. Dat middel valt onder de geneesmiddelenwet en daar staan lagere straffen op. Je kan dus niet zeggen dat er meer dan 250 kilo cocaïne is gesmokkeld, want van de overige drugs is nu niet duidelijk of dat misschien ook wel om ketamine gaat."
Het Openbaar Ministerie is nog niet erg onder de indruk van het mogelijk verkeerd labelen van de drugs.
"Ook bij 250 kilo coke is de rechtsorde al behoorlijk geschokt. Op smokkel van dat soort hoeveelheden drugs staan gevangenisstraffen van meer dan tien jaar. Dat is niet niks," zegt de officier van justitie.
De rechtbank hoort het allemaal aan en besluit dat Kevin van B. in ieder geval tot in juni vast blijft zitten. Waarschijnlijk wordt de zaak komende zomer inhoudelijk behandeld.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.