UKiest: de opmars van de lokale partijen tekent zicht af

© RTV Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - Terwijl de laatste kiezers, en dat waren er nog best veel, zich naar de stemlokalen spoedden, maakten de duizenden kandidaten in de regio zich op voor de uitslagenavond. Hieronder lees je wat ons in de loop van de avond opviel. Na 23.00 uur openden we een nieuw liveblog.
Welkom in ons liveblog over de gemeenteraadsverkiezingen. Hier vind je de laatste ontwikkelingen, onze uitzending en de uitslagen per gemeente. In UKiest schakelen we naar verschillende gemeenten. Onze verslaggevers zijn in Utrecht, Amersfoort, Woerden, Vijfheerenlanden en Renswoude. De uitzending vind je hier.

23.00 uur Lokaal Belangrijk wint in Leusden

Een opmerkelijke uitslag in de gemeente Leusden. Lokaal Belangrijk is daar vanuit het niets de grootste geworden met zeven zetels. "Ik ben er beduusd van", reageert lijsttrekker Alexandra Kolkman. "We gaan de handen uit de mouwen steken."

22.49 uur Stemmen tellen in de kerk

22.45 uur Winst voor ChristenUnie-SGP en Hart voor Lopik

ChristenUnie-SGP is de grootste geworden in de gemeente Lopik met vijf zetels. Hart voor Lopik is de tweede partij geworden met vier zetels. De VVD boekt een fors verlies.

22.32 uur Eemnes is binnen, ook hier wint Dorpsbelang

22.16 uur Dorpsbelang grootste in Renswoude

Renswoude is de eerste gemeente van de provincie Utrecht met een uitslag. Dorpsbelang is de grootste partij geworden, gevolgd door de SGP, de VVD, de ChristenUnie en het CDA. Een behoorlijke verschuiving voor de gemeente, waar ChristenUnie de grootste was. De partij verliest nu echter fors.

22.00 uur Net op tijd...

Net op tijd om nog even te stemmen in Abcoude

21.52 uur Tussenstand Amersfoort na tellen van stemmen op maandag en dinsdag

D66 aan kop...
D66 aan kop... © RTV Utrecht

21.35 uur Opkomst Utrecht 56,4 procent

In Utrecht is 56,4 procent van de stemgerechtigden naar de stembus gegaan. Dat is een iets lagere opkomst van vier jaar geleden, toen 59 procent ging stemmen. In Utrecht was de opkomst wel veel hoger dan in Rotterdam (39 procent) en Den Haag (43 procent).
Net als in Utrecht heeft in de gemeente Amersfoort 56,4 procent gestemd. Ook dit is lager dan in 2018 toen 59,8 procent naar de stembus kwam.

21.31 uur Is Renswoude straks de snelste?

21.28 uur Tellen in Stichtse Vecht

21.04 uur Stembureaus dicht, er wordt nu geteld

Om 21.00 uur zijn alle stemlokalen in Nederland dichtgegaan. In het hele land gaan tellers van start met het tellen van de stemmen die zijn uitgebracht voor de gemeenteraadsverkiezingen.

21.01 uur Exitpoll Ipsos: GroenLinks grootste in Nieuwegein, nipt voor VVD

Volgens de exitpoll van Ipsos in opdracht van de NOS lijkt GroenLinks de grootste partij te worden in Nieuwegein. De partij komt met 18,4 procent van de stemmen op 6 zetels. Daarna volgt de VVD, dat met 17,1 procent eveneens 6 zetels heeft. Bij de verkiezingen in 2017 was de VVD nog veruit de grootste partij. De foutmarge bij de exitpoll is 1 à 2 zetels.
Na GroenLinks en de VVD volgen PvdA en D66 (beide 4 zetels) en de lokale partijen VSP, Lokale Vernieuwing en het CDA (ieder 3 zetels). In totaal komen er elf partijen in de raad. Dat is net zoveel als in 2018. Toen was SP nog de tweede partij in Nieuwegein, maar de socialisten deden nu niet mee. Mogelijk heeft GroenLinks daarvan geprofiteerd.
Ook De Unie in Nieuwegein krijgt een zetel volgens de exitpoll. De PVV en Forum voor Democratie doen in Nieuwegein niet mee.
Volgens de exitpoll is de opkomst in Nieuwegein iets hoger dan vier jaar geleden. Nu kwam volgens de exitpoll 49,8 procent van de kiezers op, tegen 48,1 procent in 2017.

20.33 uur 'GroenLinks in Amersfoort gaat inleveren'

20.18 uur Utrechtse Heuvelrug telt stemmen van maandag en dinsdag

19.49 uur Tandemtocht burgemeester Amersfoort zit er bijna op

In Amersfoort heeft burgemeester Lucas Bolsius een inspannende dag. Hij rijdt op een tandem langs alle stemlokalen in zijn gemeente. Dat betekent een tocht van 65 kilometer langs 100 stembureaus. De klus zit er bijna op.

19.45 uur Woerden

19.39 uur Drive-through in Veenendaal

19.37 uur Opkomst in Utrecht op 50 procent

19.32 uur Verwoede strijd om de kiezer in stadhuis Utrecht

Op het stadhuis in Utrecht is een verwoede strijd losgebarsten tussen twee stembureaus. "Wie de meeste stemmen binnenkrijgt, krijgt vanavond bitterballen", lacht één van de voorzitters. Normaal gesproken is het stadhuis een plek waar inwoners van Utrecht trouwen en waar raadsvergaderingen plaatsvinden, vertelt verslaggever Marc van Rossum du Chattel. Nu is de plek het decor van de gemeenteraadsverkiezingen.
Bij de Tweede Kamerverkiezingen van twee jaar geleden stonden de verkiezingen nog helemaal in het teken van de coronamaatregelen. Die zijn nu grotendeels niet meer zichtbaar, op enkele sanitizers en mondkapjes voor mensen die deze willen gebruiken na.

19.30 uur Amersfoort

18.51 uur Utrecht heeft hoogste opkomst van grote steden

Utrecht heeft van de vier grootste steden vooralsnog het hoogste opkomstpercentage. Aan het begin van de avond had 44,9 procent gestemd. In Amsterdam, Den Haag en Rotterdam lagen de percentages tussen 30 en 35 procent.

18.45 uur Een rondje langs de velden...

We waren vanmiddag op diverse plaatsen in de regio. Bekijk hieronder bijdragen van onze verslaggevers of lees ons liveblog terug dat we vandaag overdag bijhielden.
Gemeenteraadsverkiezingen: een rondje langs velden.
UKiest
Meer verkiezingsnieuws en andere informatie vind je in ons dossier UKiest.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.