Liveblog: formatie Utrecht wordt flinke kluif, ook Baarn kiest voor lokale partij

© RTV Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - Lokale partijen zijn de grote winnaars van de gemeenteraadsverkiezingen in onze regio en GroenLinks blijft de grootste in de stad Utrecht. In Amersfoort heeft D66 nipt gewonnen. En dan zijn er nog tal van nieuwkomers. Volg de nasleep van de verkiezingen in dit liveblog.

20.59 uur Ronde Venen Belang in één klap de grootste

Van vier naar tien zetels. Dat is de voorlopige uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen voor Ronde Venen Belang. Daarmee is de lokale politieke partij dé grote winnaar van de gemeenteraadsverkiezingen. "Van grootste oppositiepartij zijn we nu ineens de grootste partij in de hele gemeenteraad geworden", reageert lijsttrekker Maarten van der Greft.

20.26 uur Formatie Utrecht wordt flinke kluif

De stemmen zijn geteld en dat betekent dat er nu volop wordt gekeken welke partijen met elkaar willen samenwerken. In de gemeente Utrecht kan dat nog wel eens een ingewikkelde klus worden. De twee grootste partijen staan lijnrecht tegenover elkaar als het gaat om bouwen in polder Rijnenburg en er zijn veel kleine splinterpartijen.

19.14 uur Ook Baarn kiest voor lokale partij

In Baarn ziet de gemeenteraad er na de verkiezingen totaal anders uit. Net als in veel andere gemeenten is een lokale partij de grote winnaar. VoorBaarn zat al in de raad met drie zetels, maar steeg naar vijf en is daarmee met afstand de grootste. "Het was een bizar mooie avond."

17.59 uur Laagste opkomst in Nieuwegein

De burgemeester vreesde er al voor. "Ik ben bang dat we de 50 procent weer niet gaan halen", zei hij, nadat hij zijn eigen stembiljet in de bus liet glijden. Meer dan de helft van de kiesgerechtigden in Nieuwegein stemde uiteindelijk inderdaad niet. Het opkomstpercentage bij de gemeenteraadsverkiezingen van 42,5 procent is er lager dan ooit en opnieuw het laagste van de provincie Utrecht.
We gingen de straat op om aan de inwoners van Nieuwegein te vragen wat zij van het lage opkomstpercentage vinden.
Laagste opkomst in Nieuwegein

16.47 uur Meebesturen lijkt weinig aantrekkelijk voor VVD Amersfoort

Al zeker twaalf jaar draait de VVD mee in het gemeentebestuur van Amersfoort. Na de verkiezingsuitslag van gisteren moeten de liberalen mogelijk genoegen nemen met een oppositierol. De vraag is namelijk wat de VVD nog te winnen heeft nu de kiezer voor een ander beleid heeft gekozen.

16.40 uur Aardverschuiving in Leusdense politiek

Leusden zit niet te wachten op windmolens en zonnevelden. Dat valt te concluderen nu de stemmen van de gemeenteraadsverkiezingen geteld zijn. Een nieuwe partij, Lokaal Belangrijk, werd daar uit het niets de grootste en bemachtigde maar liefst 7 van de 23 zetels. Voor hen staat vast dat de vorige gemeenteraad te snel wilde in de energietransitie en dat ze daar nu op zijn afgerekend.

16.35 uur Bunschoten maakt de balans op

16.11 uur Oud-Kamerlid Van Kooten-Arissen in gemeenteraad Woerden

Femke Merel van Kooten-Arissen komt in de gemeenteraad van Woerden. Ze was de lijsttrekker van haar eigen partij Splinter, die één zetel heeft gewonnen in de gemeente. Splinter deed vorig jaar ook mee aan de Tweede Kamerverkiezingen. De partij kreeg toen 0,3 procent van de stemmen, niet genoeg voor een Kamerzetel.
Van Kooten-Arissen kwam in 2017 in de Kamer via de lijst van de Partij voor de Dieren. Ze stapte in de zomer van 2019 uit die fractie omdat de PvdD volgens haar niet genoeg oog had voor menselijke zaken. Ze was een paar maanden onafhankelijk Kamerlid en werd daarna lid van 50PLUS, maar ze trad niet toe tot de fractie.
Vervolgens ging ze met Henk Krol mee naar zijn Partij voor de Toekomst. Die samenwerking duurde drie maanden. Na hun breuk ging Van Kooten-Arissen verder als onafhankelijk Kamerlid. Eind 2020 richtte ze de "groene, progressieve, liberale, sociaaldemocratische" partij Splinter op.

14.56 uur Vervroegd stemmen populair onder ouderen

Het vervroegd stemmen bij de gemeenteraadsverkiezingen is populair gebleken onder ouderen, meldt ouderenvereniging ANBO op basis van een eigen peiling. Volgens de Woerdense organisatie stemden ouderen vooral eerder omdat ze dat graag op een rustig moment wilden doen.
Bij de gemeenteraadsverkiezingen was het mogelijk om al op maandag of dinsdag te stemmen op bepaalde plekken, voorafgaand aan de eigenlijke verkiezingsdag gisteren. Ongeveer een op drie ondervraagde 65-plussers maakte hiervan gebruik. Wat de senioren betreft is het meerdaags stemmen een blijvertje, zegt ANBO.

14.37 uur Stemmen in Veenendaal en Oudewater geteld

14.29 uur Utrecht blijft tellen

11.51 uur Bekijk welke gemeente in de provincie voor welke partij een bolwerk is

11.39 uur En nu formeren, hier en daar wordt het wel een puzzel

Woningbouw wordt hét grote thema en het potentiële struikelblok bij de formatie van de colleges de komende tijd. In Utrecht staan sommige van de verkiezingswinnaars lijnrecht tegenover elkaar over bebouwing van Polder Rijnenburg. GroenLinks-lijsttrekker Julia Kleinrensink van GroenLinks en haar collega Ruud Maas van Volt namen op Radio M een voorschot.
Ruud Maas (Volt) en Julia Kleinrensink (GroenLinks)
Ruud Maas (Volt) en Julia Kleinrensink (GroenLinks) © RTV Utrecht

11.22 uur CDA raakt meeste gemeenten kwijt aan andere partij

In een derde van de gemeenten waar woensdag verkiezingen zijn gehouden en de uitslag bekend is, heeft een andere partij gewonnen dan de vorige keer. Dat was het vaakst ten nadele van het CDA en ten voordele van een lokale partij, blijkt uit cijfers van het ANP.
In onze provincie handhaafden de christendemocraten hun leidende positie alleen in Woerden en Oudewater. Ten opzichte van vier jaar geleden raakte het CDA Ronde Venen, Vijfheerenlanden en Leusden kwijt.

09.45 uur Lopik koos voor zelfstandigheid. Maar of dat ook echt gaat gebeuren?

Verslaggever Robert Jan Booij ging ook naar Lopik om de stemming te peilen op de dag na de verkiezingen. De overwinning van Hart voor Lopik impliceert dat de kiezer daar niet zit te wachten op een fusie met een andere gemeente.
Maar op straat zijn de mensen in Lopik er sceptisch over dat de uitslag zich vertaalt in concrete resultaten. ''Uiteindelijk drijven ze toch hun zin wel door. Het moet wel.''
Robert Jan Booij peilt de stemming over de toekomst van Lopik als zelfstandige gemeente

09.28 uur Rondje op straat in Nieuwegein: 'Wat is het verschil tussen de partijen eigenlijk?'

Nieuwegein was de gemeente met de laagste opkomst in de provincie. Een rondje op straat maakt nog niet echt duidelijk hoe dat komt.
Nieuwegeiners die verslaggever Robert Jan Booij voor Utrecht is Wakker op Radio M sprak, vinden in ieder geval de verschillen tussen de partijen wat klein: ''GroenLinks heeft flink gewonnen hier. Maar wat zegt het eigenlijk? Het is heel lastig te bepalen wat de ene partij wil en wat de ander wil.''
Verslaggever Robert Jan Booij spreekt 'de Nieuwegeiner op straat', de ochtend na de verkiezingen

08.58 uur Lijsttrekkers op 'day after': Lopik kiest voor zichzelf, VVD likt zijn wonden en Woerden moet polderen

De ene na de andere lijsttrekker uit de provincie schoof vanochtend aan bij Utrecht Is Wakker op Radio M. De een had gisteravond tot in de kleine uurtjes iets te vieren, voor de ander liep de verkiezingsavond uit op een teleurstelling.
Zo interpreteert lijsttrekker Yvonne Slob van Hart voor Lopik haar zetelwinst als een duidelijke boodschap: de kiezer in Lopik wil zelfstandig blijven en niet samengaan met een andere gemeente. In Woerden wordt de collegevorming een hele puzzel, maar dat vindt CDA-leider Job van Meijeren geen probleem: ''Het polderen is in Woerden uitgevonden.''
Bob van Beeten spreekt twee winnaars: Job van Meijeren van het CDA in Woerden en Yvonne Slob van Hart voor Lopik
Bob van Beeten spreekt twee winnaars: Job van Meijeren van het CDA in Woerden en Yvonne Slob van Hart voor Lopik © RTV Utrecht
Maarten Flikkema liep met de VVD in Amersfoort tegen een zeperd aan, maar dat was aan zijn humeur niet te merken
Maarten Flikkema liep met de VVD in Amersfoort tegen een zeperd aan, maar dat was aan zijn humeur niet te merken © RTV Utrecht

08.14 uur Hele verkiezingsavond bekeken door bijna 1,2 miljoen mensen

De twee programma's over de gemeenteraadsverkiezingen zijn woensdagavond door 1,18 miljoen mensen bekeken, blijkt uit cijfers van de Stichting KijkOnderzoek (SKO). Naar Nederland Kiest: De Uitslagen op NPO 1 keken de hele avond gemiddeld 723.000 mensen. Het programma Jinek & RTL Nieuws: De Uitslagenavond op RTL4 werd bekeken door 457.000 mensen.
Van de verkiezingsavond op NPO 1 kregen gedurende de avond in totaal 4,2 miljoen mensen een stukje uitzending mee, meldt de SKO. In totaal 1,8 miljoen mensen keken een stukje van de RTL4-uitzending over de verkiezingen.

07.45 uur Ook de kranten pakken natuurlijk uit met de verkiezingen

Kranten op de ochtend na de verkiezingen
Kranten op de ochtend na de verkiezingen © RTV Utrecht

06.14 uur Inwonerspartij Toekomst Houten de grootste

Houten kwam als een van de laatste gemeenten in de provincie met de uitslag. ITH krijgt 8 zetels in de nieuwe raad en is daarmee met afstand de grootste partij. Vier jaar geleden was het CDA in Houten de grootste.

06.13 uur Lokale partijen winnen overal, ook in Utrecht

Na het tellen van 98,5 procent van de stemmen komen alle lokale partijen in Nederland samen uit op 36,4 procent van de stemmen, blijkt uit voorlopige uitslagen van de Verkiezingsdienst van het ANP.
Omgerekend zijn dat al 3398 van de in totaal 8237 raadszetels die nu zijn te verdelen over 333 gemeenten. Ook in Utrecht draaiden de verkiezingen uit op een triomftocht van de lokale partijen.

05.30 uur GroenLinks blijft grootste partij in Utrecht, Volt met drie zetels in gemeenteraad

In Utrecht is GroenLinks met negen zetels weer de grootste partij. De fractie verloor wel drie zetels.D66, een andere coalitiepartij, verloor twee zetels en telt nu acht raadsleden.
Met 85 procent van de stemmen geteld was het beeld al vrij duidelijk.
Met 85 procent van de stemmen geteld was het beeld al vrij duidelijk. © RTV Utrecht

05.30 uur Amersfoortse raad verder versplinterd, D66 en GroenLinks opnieuw de grootste

D66 en GroenLinks zijn met zes zetels opnieuw de grootste partijen in de nieuwe Amersfoortse gemeenteraad. Die raakt met dertien fracties wel verder versplinterd.
D66 in Amersfoort is tevreden met de uitslag.
D66 in Amersfoort is tevreden met de uitslag. © RTV Utrecht
Bekijk de uitslag in jouw gemeente:
UKiest
Meer verkiezingsnieuws en andere informatie vind je in ons dossier UKiest.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.