Lokale partijen winnen fors bij gemeenteraadsverkiezingen in de provincie Utrecht

© Caspar Huurdeman
PROVINCIE UTRECHT - De lokale partijen zijn de grote winnaars van de gemeenteraadsverkiezingen. In de provincie Utrecht is in 15 van de 26 gemeenten een lokale partij de grootste geworden.
De meeste winst haalde Lokaal Belangrijk in Leusden. Die partij kwam uit het niets met zeven zetels in de gemeenteraad, en werd daarmee direct de grootste partij van Leusden. Lijsttrekker Alexandra Kolkman stond perplex: "Ik sta gewoon te trillen op mijn benen, dit is echt ongelooflijk. Ik ben heel erg emotioneel hiervan." Kolkman denkt dat de kiezers massaal op de partij hebben gestemd, omdat ze niet gehoord zijn. "Daarom zijn we ook opgericht."
Ook in de Ronde Venen was er succes voor een lokale partij. Ronde Venen Belang zag het zetelaantal meer dan verdubbelen, en groeide van vier naar tien zetels.
Maarten van der Greft dolblij met winst Ronde Venen Belang
Het is super dat de lokale democratie weer stappen vooruit maakt. We zien het landelijk gebeuren, maar ook in Woerden
Hendrie van Assem, Inwonersbelangen Woerden
De stad Utrecht en een paar gemeenten eromheen is het domein van GroenLinks. Hoewel de partij in Utrecht opnieuw de grootste is, verloor het wel drie zetels ten opzichte van vier jaar geleden. Fractievoorzitter Julia Kleinrensink: "We zijn gewoon de grootste partij geworden. Utrecht heeft opnieuw gekozen om linksaf te slaan en te kiezen voor een duurzame en sociale stad." Ook in Nieuwegein, Zeist en De Bilt kwam GroenLinks gisteravond als winnaar uit de bus.

Versplintering

Wat opvalt is de versplintering in de grote steden. De Utrechtse gemeenteraad telt na gisteren 15 partijen. Dat zijn er drie meer dan in de afgelopen periode. Amersfoort heeft 13 partijen, ook een toename van drie partijen. Utrecht telt nu zes partijen met een zetel. Dat maakt dat de gemeenteraadsvergadering meer tijd in beslag neemt, maar ook vorming van een nieuwe coalitie is er in beide gemeenten niet eenvoudiger op geworden.
In Utrecht was dat het al niet, omdat de twee grootste partijen het vooraf openlijk oneens waren over de vraag of er huizen gebouwd moeten worden in de polder Rijnenburg. D66 wilde niet in een college waarin die bouw niet doorgaat. Hoe hard dat punt is moet blijken in de verkennende gesprekken die de komende tijd volgen.

VVD verliest

In geen van de Utrechtse gemeenten is de VVD de grootste partij geworden. Het lijkt erop dat de partij provinciaal zeker 17 zetels inlevert. Onder meer in Amersfoort was er teleurstelling. Lijsttrekker Maarten Flikkema zag zijn partij twee van de zes zetels verliezen: "Dat is zeker teleurstellend, en we zijn echt verrast. We moeten gaan kijken hoe dit kon gebeuren." De partij leek ook minder zichtbaar, maar daar wil Flikkema niet aan. Dat de partij een bescheidener rol krijgt de komende tijd, lijkt een feit: "Nee, het ligt niet voor de hand dat de VVD de leiding gaat nemen in de onderhandelingen."
UKiest

Meer verkiezingsnieuws en andere informatie vind je in ons dossier UKiest.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.