Lijsttrekkers op 'day after': Lopik kiest voor zichzelf en Woerden moet polderen

WOERDEN - In Utrecht is Wakker op Radio M Utrecht blikken winnaars en verliezers van de gemeenteraadsverkiezingen terug. En misschien nog wel belangrijker: ze kijken vooruit. Wat betekent de uitslag voor de belangrijke onderwerpen in de lokale politiek?
Maarten Flikkema (VVD Amersfoort).
Maarten Flikkema (VVD Amersfoort). © RTV Utrecht
Nee, feest was het niet bij de VVD in Amersfoort. "Dit hakt er in", zegt lijsttrekker Maarten Flikkema. De liberalen in Amersfoort verloren twee zetels: van zes naar vier. "Wij hadden gehoopt op zetelbehoud", zegt Flikkema, "en in het slechtste geval rekening gehouden met een zetel verlies."
Maarten Flikkema (VVD) over verlies, woningbouw en rondweg in Amersfoort
Volgens de lijsttrekker is het nog te vroeg om tot in detail uit te pluizen waar het mis is gegaan. De afgelopen vier jaar zat de partij in de coalitie. "We hebben ontzettend veel bereikt in het college. Op dit moment is de uitslag nog een raadsel."
Zoals in veel, zo niet alle, gemeenten ging het in Amersfoort over woningbouw. De VVD meende een unieke kijk op de situatie te hebben. Waar andere partijen vooral heil zien in sociale woningbouw, wil de VVD ook in het segment daarboven bouwen. "Dan heb je ook doorstroom en komen er alsnog sociale woningen vrij."
Het verhaal is verteld, maar blijkbaar niet aangekomen. Dat is de voorzichtige conclusie van Flikkema. De VVD verloor in heel het land terrein.

Lopik kiest voor zichzelf

Lopik heeft gesproken, en een fusie met andere gemeenten zit er niet in. Althans, zo interpreteert lijsttrekker Yvonne Slob (Hart voor Lopik) de verkiezingsuitslag in de gemeente. "De kiezer heeft zich duidelijk uitgesproken. ChristenUnie/SGP en Hart voor Lopik zijn tegen de fusie, dat zijn ook de grootste partijen geworden. Lopik wil niet fuseren."
Yvonne Slob (Hart voor Lopik): 'Creatief kijken naar inkomsten en uitgaven'
Volgens Slob kan Lopik het financieel zelf redden. "Het is vol te houden. We zullen creatief moeten kijken naar uitgaven en inkomsten. Daar is veel mogelijk." Een fusie met een gemeente die er slechter voorstaat leidt volgens de lijsttrekker tot verlies van voorzieningen in een van de negen kernen.
Bob van Beeten ontvang Job van Meijeren en Yvonne Slob in Utrecht is Wakker op Radio M Utrecht.
Bob van Beeten ontvang Job van Meijeren en Yvonne Slob in Utrecht is Wakker op Radio M Utrecht. © RTV Utrecht
Namens Hart voor Lopik zat Slob al met één zetel in de raad, als afsplitsing van de VVD. Slob en haar partij zijn nu zelfstandig de tweede partij van de raad geworden, met een zetel minder dan Christenunie/SGP (5 zetels).
Hoewel de twee partijen samen een meerderheid vormen is een coalitie nog geen uitgemaakte zaak. Slob: "We gaan praten de komende tijd. Het is wel wat de burgers zeggen, maar wij hebben er met elkaar nog niet over gesproken."

'Het polderen is in Woerden uitgevonden'

Hart voor Lopik is niet gebonden aan een landelijke partij, een voordeel zegt Slob. "Wij kunnen per punt in gesprek met bewoners en hoeven daar geen rekening in te houden met de landelijke politiek, dat is heel fijn."
Even verderop in Woerden is het CDA de grootste partij gebleven, ondanks het verlies van een zetel houdt de partij er zes over. Lijsttrekker Job van Meijeren ziet de verbondenheid met een landelijke partij niet als een probleem. "Ik vind de tegenstelling tussen landelijk en lokaal wat sterk aangezet. We zijn allemaal raadsleden die dichtbij inwoners opereren."
Job van Meijeren (CDA) over de verkiezingsuitslag in Woerden
Partijen die zich in de campagne sterk uitspraken tegen de komst van windmolens in Woerden hebben kleine overwinningen gehaald. Volgens het CDA heeft Woerden de luxe niet om zich definitief tegen windturbines te keren. "Met het energieprobleem kunnen we niet zeggen: nu geen windmolens, nooit geen windmolens."
Discussie over windmolens, toegenomen versplintering in de gemeenteraad. Werk aan de winkel in Woerden. "Ik verwacht een puzzel", zegt de CDA'er, "maar in Woerden zijn alle partijen eigenlijk bereid om mee te denken." Bovendien is het polderen in Woerden uitgevonden, volgens Van Meijeren tenminste.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.