Winnende lijsttrekkers Utrecht en Nieuwegein maken zich op voor woonuitdaging

UTRECHT - In Utrecht is Wakker op Radio M Utrecht blikken winnaars en verliezers van de gemeenteraadsverkiezingen terug. En misschien nog wel belangrijker: ze kijken vooruit. Wat betekent de uitslag voor de belangrijke onderwerpen in de lokale politiek?
Ruud Maas en Julia Kleinrensink
Ruud Maas en Julia Kleinrensink © RTV Utrecht
"We zien dat Utrecht weer heeft gekozen voor een linkse, groene, progressieve stad", zegt Julia Kleinrensink van GroenLinks. Kleinrensink bekijkt de uitslag door een groene bril, maar ze heeft een punt. Haar partij blijft de grootste met negen zetels, ondanks een verlies van drie. De PvdA en Partij voor de Dieren wisten winst te halen.
Kleinrensink is ondanks het zetelverlies blij met het resultaat. "Als je ziet hoeveel partijen erbij zijn gekomen en naar de versplintering kijkt, dan hebben we het goed gedaan."
Julia Kleinrensink (GroenLinks) en Ruud Maas (Volt) in Utrecht is Wakker
BIJ1 en EenUtrecht wisten allebei voor het eerst een zetel in de Utrechtse raad te bemachtigen. Nieuwkomer Volt is zelfs de grootste winnaar in de stad. Uit het niks op drie zetels. Lijsttrekker Ruud Maas sluit zelfs niet uit dat er meer in had gezeten als de kwestie rond Kamerlid Nilüfer Gündogan niet had gespeeld. "Dat heeft ons echt parten gespeeld."
Woningbouw was ook in Utrecht het grootste verkiezingsthema. Belangrijkste twistpunt: moet Utrecht bouwen in Polder Rijnenburg. D66, de tweede partij, sprak in de aanloop naar de verkiezingen uit dat bouwen wat hun betreft een breekpunt is in de mogelijke coalitieonderhandelingen.
Vervolg Julia Kleinrensink (GroenLinks) en Ruud Maas (Volt) in Utrecht is Wakker
GroenLinks is tegen bouwen in de polder. Kleinrensink: "Wij zijn heel duidelijk geweest waar we voor staan." De verdeeldheid over bouwen in de polder en de toegenomen versplintering in de raad maken coalitieonderhandelingen er niet makkelijker op. "Het wordt goed kijken hoe we dat doen met elkaar."
Ruud Maas van Volt schuift graag aan bij die coalitieonderhandelingen. "Het is geen geheim dat we voor bouwen in Polder Rijnenburg zijn. Maar we moeten nog gaan spreken met elkaar, dus we gaan geen ruzie maken."

In Nieuwegein gaat het voor de verandering over wonen

Hét verkiezingsthema in Nieuwegein? Wonen, natuurlijk. De PvdA in de gemeente won een zetel (nu vier) en ziet genoeg mogelijkheden om te bouwen.
Vincent van Es (PvdA Nieuwegein)
Vincent van Es (PvdA Nieuwegein) © RTV Utrecht
Nieuwegein heeft al bouwplannen voor zo'n 5500 woningen. Dat is niet genoeg volgens lijsttrekker Vincent van Esch van de PvdA. "Als we het goed doen, en investeren in voorzieningen, kunnen er nog drieduizend bij."
Meer bouwen is vooral een politieke keuze, zegt Van Esch. En die keuze wil niet elke partij maken. "Iedereen weet wel dat er gebouwd moet worden, maar men maakt zich zorgen en terecht ook. Hoe ga je om met de leefbaarheid, voorzieningen en groenbehoud? Maar er zijn ook andere partijen in de stad die zeggen dat het kan."

Verbreding A27 is een 'typisch VVD-ding'

Nog zo'n slepende kwestie in Utrecht: de verbreding van de A27 bij Amelisweerd. Zowel GroenLinks als Volt zien niks in de verbreding. De gemeente mag, samen met de regio, een alternatief plan indienen om de verbreding te voorkomen.
Maas: "Het is een totaal overschat probleem. De A27 staat niet eens in de top tien van fileknooppunten. Typisch een VVD-ding. Dit gaat echt nergens over. Kom op zeg, doe normaal. Dit is ons Amelisweerd en geen gedonder daarmee."
Beide partijen zien een steeds kleinere rol voor de auto weggelegd. Met name in de binnenstad. GroenLinks is van plan verder te gaan met de plannen die er al zijn. "We willen graag hoogwaardig ov in de stad zodat je je makkelijk kan verplaatsen. Dat kan een metro zijn, dat kan een tram zijn."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.