Angst voor een bom of boosheid over Poetin: Luisterlijn veel gebeld over oorlog in Oekraïne

© RTV Utrecht / Anne-Marie Verhagen
AMERSFOORT - "Weet u wel dat het brood duurder wordt? Want het graan raakt op!" De oorlog in Oekraïne veroorzaakt ook hier in de regio onrust, merken ze bij de Luisterlijn. Daar komen dagelijks honderden gesprekken binnen en die laatste tijd gaan die vaak over de situatie in Oekraïne, merken de vrijwilligers die de gesprekken voeren.
Wanneer er iets speelt in het nieuws, zien ze dat bij de Luisterlijn meteen terug in de gesprekken. Dat is nu bijvoorbeeld ook met de verkiezingen. "En corona is al twee jaar een thema", vertelt Lijsbeth Uiterwijk. Zij werkt als begeleider en trainer bij de Luisterlijn.
Bij de Luisterlijn gaat het de laatste tijd vaak over de situatie in Oekraïne. "Mensen maken zich zorgen over familie, of zijn bang dat het brood opraakt."
Druk is het eigenlijk altijd. Er worden zo'n duizend gesprekken per dag gevoerd, en dat gaat het hele jaar doen. Dag én nacht, want ook dan hebben mensen behoefte aan een luisterend oor. "Het gaat van relatieproblematiek tot mensen die zich zorgen maken over de buurvrouw of het leven niet meer zien zitten."
Hoe ga je daar toch mee om? "Ik kan wel denken jemig wat verdrietig, maar ik neem het niet mee naar huis", vertelt een vrijwilliger. "Ondanks dat ik heel erg met ze meevoel, kan ik niet op die laag gaan zitten want dan kan ik niets meer voor ze betekenen."
Mensen zijn soms bang dat er hier een bom valt.
Vrijwilliger Luisterlijn
Het is de kunst om mensen even in het hier en nu te brengen. "Vaak vraag ik: als ik nu iets voor je kan doen, wat zou dat dan zijn? Mensen moeten daar dan best lang over nadenken, want dat weten ze eigenlijk niet. Vaak heb ik dan gewoon een rustig gesprek met ze. Of even ademhalingsoefeningen, of een liedje zingen. Soms vertel ik zelf een verhaal over mijn dag bijvoorbeeld."
Sinds het uitbreken van de oorlog in Oekraïne, merken ze bij de Luisterlijn dat dit onderwerp veel mensen raakt. Alleen in de eerste twee weken gingen al meer dan 1200 gesprekken van de Luisterlijn hierover. "Mensen zijn soms bang dat er hier een bom valt. Niemand kan controleren wat daar gebeurt en van die machteloosheid raken mensen in paniek. Dan zeggen wij weleens, stop anders maar even met het nieuws volgen."
Naast angst, worstelen mensen soms ook met gevoelens van boosheid. Over Poetin bijvoorbeeld. Of er zijn zorgen over bijvoorbeeld de vluchtelingenstroom of de vraag of onze voedselvoorziening geraakt wordt door de oorlog.
Welke gesprekken er precies gevoerd worden aan de telefoon, via de mail of in de chat, blijft geheim. Dat is iets tussen de beller en de medewerker van de Luisterlijn. "De relatie tussen beller en vrijwilliger is anoniem en dat houden we graag zo."
Behoefte aan een luisterend oor of een gesprek van mens tot mens? De Luisterlijn is bereikbaar via telefoon (088 0767 000), chat of mail (deluisterlijn.nl).

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.