Buschauffeur vrijuit na dodelijk ongeluk

UTRECHT - De buschauffeur die twee jaar geleden in Utrecht een kind van 11 jaar dood reed is donderdag voor de rechtbank schuldig verklaard zonder straf. Volgens de rechter staat vast dat hij door rood is gereden, maar dient een straf "geen enkel redelijk doel".
Op het moment van het ongeluk waren er werkzaamheden aan de Biltsestraatweg. Het rode verkeerslicht hing daardoor boven een afgesloten rijstrook. Ook de tijdelijke snelheidsbeperking was niet goed aangegeven. De chauffeur reed volgens de rechter in ieder geval niet harder dan de maximum snelheid die daar normaal gesproken geldt.

SITUATIE ONDUIDELIJK

Volgens de gerechtelijke uitspraak was de situatie op de weg zo onduidelijk, dat het voor te stellen is dat de chauffeur zich vergist heeft. De rechter vindt dat de verkeerslichten op 'geel knipperen' hadden moeten staan. Dan had iedereen kunnen zien dat de situatie rond de wegwerkzaamheden gevaarlijk en onoverzichtelijk was. Mogelijk was het dodelijk ongeval dan te voorkomen geweest.
De rechtbank in Utrecht zegt verder dat deze zaak alleen maar verliezers kent. Het slachtoffer is op 11-jarige leeftijd, in de bloei van zijn leven, op uiterst tragische wijze verongelukt. Zijn moeder, grootouders en andere familieleden zijn door dit verlies zeer diep getroffen.

GEEN OPZET

De rechtbank is ervan overtuigd dat ook de verdachte zeer geraakt is door deze ingrijpende gebeurtenis. Hij zal hier - net als de familie van het slachtoffer - levenslang onder gebukt gaan. Van opzet was geen sprake en een straf zou er ook niet voorkomen dat de chauffeur opnieuw strafbare feiten in het verkeer zou plegen. De rechter verwacht eerder dat het drama op zichzelf al reden is dat de chauffeur voortaan exra alert is in het verkeer.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.