Oekraïense moeder en dochter brouwen borsj in Baarn: 'Voor het leger en de kinderen'

BAARN - Het zal voor veel mensen niet bekend in de oren klinken, maar 'borsj' zal zeker in Baarn de komende tijd zomaar een stuk meer belletjes doen rinkelen. Het is traditionele Oekraïense groentesoep, en in een keuken in de Baarnse Professorenwijk worden er dag in dag uit vele emmertjes mee gevuld. "Voor het leger, voor de jongens die daar verdedigen, en voor de kinderen", aldus Nataliya Groos.
Nataliya woont al twintig jaar in Baarn, nadat ze vanwege de liefde naar Nederland verhuisde. Ze vertrok daarmee uit de Oekraïense hoofdstad Kiev, maar keert er ieder jaar terug om haar moeders verjaardag te vieren. Dit jaar was anders dan anders. "In het begin was het leuk, en daarna niet leuk", vertelt ze met gevoel voor understatement.
Nataliya en haar moeder Evgeniya (82) maken dag in dag uit Oekraïense borsj voor het goede doel
Vluchtkoffers
"Ik was er vanaf 11 februari, toen was alles goed en op 19 februari hebben we nog de verjaardag van mama gevierd", vervolgt ze. "En op de 24e worden we vroeg in de ochtend wakker door een belletje van haar neef. Hij zei: snel opstaan, inpakken en wegwezen. Toen zetten we de tv aan en zagen we dat de oorlog was begonnen."
Hoewel de 82-jarige moeder van Nataliya in eerste instantie wilde blijven om de mensen daar te helpen, kon Nataliya haar toch overtuigen om mee naar Nederland te gaan. Ze pakten vluchtkoffers in met al hun belangrijke documenten, medicijnen en kostbaarheden, en kleding, voedsel en water voor een aantal dagen.
Naar het westen
Met hulp van haar man konden ze twee treinkaartjes naar Lviv in het westen van het land bemachtigen, maar die trein kwam nooit opdagen. "Dus ik zei tegen mama, we wachten op de eerstvolgende trein, als hij maar naar het westen gaat", aldus Nataliya.
Ze wisten aan boord van een trein te komen en naar Lviv te reizen, waar ze met de auto van een kennis verder konden vluchten. Ze gingen naar Oezjhorod, aan de Slowaakse grens, omdat de rijen daar minder lang zouden zijn. "Daar hebben we nog 2,5 etmaal moeten wachten voordat we de grens konden oversteken."
Borsj
Eenmaal aan de overkant, in Slowakije, wachtten haar man en zwager haar op. Daarvandaan reisden ze naar Baarn, waar nu dagelijks twee grote pannen op het vuur staan te pruttelen. Er wordt borsj gemaakt, een traditionele Oekraïense groentesoep met als belangrijkste ingrediënt rode bieten.
Voor een vrijwillige donatie kan iedereen een emmertje borsj kopen, goed voor ongeveer vijf soepkommen. "We hopen 5000 euro op te halen, dat is ons eerste doel", zegt Nataliya. "Zoals mama zei: voor het leger, de jongens die daar verdedigen en de kinderen."
Uiteindelijk hoopt moeder Evgeniya weer terug te kunnen gaan. " Wanneer de overwinning komt, dan ga ik me samen met mijn vriendinnen helemaal bezatten", vertelt ze lachend. "We drinken normaal gesproken niet, maar dan zullen we zoveel drinken dat iedereen om ons heen vrolijk wordt."