Voorkeursstemmen geteld en restzetels verdeeld: opvallende uitslag in Amersfoort

© ANP
AMERSFOORT - In Amersfoort zijn de restzetels verdeeld en de voorkeursstemmen geteld. Vijf partijen krijgen er een zetel bij en vier kandidaten hebben door hun voorkeursstemmen een plek in de gemeenteraad veilig gesteld.
D66, GroenLinks, CDA, Amersfoort2014 en SP zijn de partijen die een extra zetel mogen noteren. Zowel D66 als GroenLinks komt daardoor uit op 6 zetels en dat zijn daarmee de grootste partijen in de gemeenteraad. Het CDA volgt op de voet met 5 zetels.
Bij GroenLinks wist Freya Sixma genoeg voorkeursstemmen binnen te halen om in de gemeenteraad te komen. Ze stond op de achtste plaats op de kieslijst, maar haalde na lijsttrekker Astrid Janssen de meeste stemmen binnen voor haar partij. Ook Maaike Varwijk van Amersfoort2014 kan zich opmaken voor een plek in de gemeenteraad. Zij stond op plek 7, maar wist 605 kiezers te overtuigen om op haar te stemmen. Dat was genoeg om alsnog te worden verkozen.

Spectaculaire sprong

D66 telt twee kandidaten die op basis van voorkeursstemmen de gemeenteraad hebben gehaald. Lisa Overmars haalde 530 stemmen. Daardoor schoof ze op van plaats 6 naar 5. Dat was maar goed ook, want haar partijgenoot Dirk-Joost van Hamerveld maakte de spectaculairste sprong van iedereen.
Van Hamersveld stond op plek 39 van de kieslijst, maar blijkt na het tellen van de stemmen qua populariteit de nummer 3 van zijn partij. Zijn 581 stemmen waren ook genoeg voor een plek in de gemeenteraad.
De D66'er heeft er al drie periodes in de raad opzitten. Door de interne regels van zijn partij hield dat in dat hij op een onverkiesbare plek werd gezet. Daardoor wachtte hem een grote uitdaging.
"Veel mensen dachten door die lage plaats op de lijst dat ik niet meer verder wilde", zegt hij. "Ik moest het verhaal dat ik wél verder wilde dus goed brengen." Dat dit is gelukt heeft volgens hem twee redenen. "Ik woon in Hooglanderveen, daar ben ik een redelijk bekende verschijning. Veel mensen uit het dorp hebben op mij gestemd. En dat ik al twaalf jaar raadslid ben, zal ook hebben meegeholpen."

Nummer twee populairder

Verschillende andere kandidaatsraadsleden haalden ook genoeg stemmen om op hun eigen merites in de gemeenteraad terecht te komen, maar stonden al op een verkiesbare plek. Wat verder nog opvalt in de uitslag is dat er twee partijen zijn waarbij de nummer twee populairder is dan de lijsttrekker. Zo haalde bij D66 Marjolein Perdok bijna driehonderd stemmen meer dan lijsttrekker Tyas Bijholt.
Ook bij de Partij voor de Dieren wist Natanja Vreugdenhil meer stemmen te trekken dan Christian van Barneveld. Dat maakte voor de zetelverdeling niet uit. De nieuwkomer in de Amersfoortse politiek haalde precies twee zetels binnen.
Meer verkiezingsnieuws en andere informatie vind je in ons dossier UKiest.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.