Het wipseizoen is weer geopend: in 14 Utrechtse gemeenten worden stenen tuinen vergroend

© ANP
PROVINCIE UTRECHT - Alleen al in de provincie Utrecht doen vandaag veertien gemeenten mee aan het NK Tegelwippen. Tegels worden zoveel mogelijk vervangen voor groen om wateroverlast en droogte te voorkomen. Daarnaast biedt meer groen verkoeling in tijden van hitte en meer leefruimte voor planten en dieren.
Met slogans als "Het wipseizoen is weer geopend" en "Heel Holland wipt" zou je kunnen denken dat het NK Tegelwippen een ludiek wedstrijdje is, maar achter het evenement gaan serieuze overwegingen schuil over klimaatverandering. Uit een recent rapport van het Intergovernmental Panel on Climate Change blijkt dat de gevolgen hiervan nog ernstiger zijn dan gedacht. Het is volgens wetenschappers niet alleen zaak dat de CO2-uitstoot drastisch aangepakt wordt, maar ook dat we ons fundamenteel aanpassen aan de gevolgen van klimaatverandering.
Volgens de organisatie van het NK Tegelwippen liggen in voor- en achtertuinen "de kansen voor het oprapen". Uit onderzoek van Natuur & Milieu blijkt dat meer dan de helft van de wijken in de grootste gemeenten nog behoorlijk versteend is. Dat wil zeggen: minder dan 75 vierkante meter groen per woning.
Het NK Tegelwippen is bedoeld als stimulans voor gemeenten én bewoners om te vergroenen. Deelnemende gemeenten kunnen online gewipte tegels opgeven. Wie per duizend inwoners het meeste steen verruilt voor groen, wint de Gouden Schep. De gemeenten met het hoogste aantal weggehaalde tegels wint de Gouden Tegel. Voor bewoners is er ook nog de Publiekswipper.

Tegeltaxi in Wijk bij Duurstede

Wijk bij Duurstede zet dit jaar de Wijkse Tegeltaxi in. Tijdens vijf ophaaldagen haalt die gewipte tuintegels gratis op bij inwoners van de gemeente. Dit voorjaar rijdt de taxi op 19 april, 10 mei en op 14 juni. Ook in het najaar haalt de taxi twee dagen tegels op.
Vorig jaar, tijdens de eerste editie van het NK Tegelwippen, wipten inwoners van Wijk bij Duurstede ruim tweeduizend tegels. Wethouder duurzaamheid Henk Vreeswijk: "Sommige inwoners lieten weten dat ze niet mee konden doen. Zij hadden geen vervoer om de tegels naar de gemeentewerf te brengen. Daarom halen we tegels dit jaar gratis op."
Wijk bij Duurstede kijkt deze editie ook kritisch naar plekken in de openbare ruimte. Vreeswijk: "Als we inwoners motiveren om tegels te verwijderen, dan moeten we zelf het goede voorbeeld geven. Daarom komen we later dit jaar met een lijst van versteende plekken waar inwoners ideeën voor kunnen insturen."

IJsselstein

Naast onder meer Zeist, Houten en Utrecht, doet ook IJsselstein doet mee aan het NK. Wethouder Peter Bekker: "Door tegels te vervangen door planten zijn we beter bestand tegen hete zomers. Het groen biedt ons koelte, we houden water beter vast tijdens droogte. En bij heftige regenbuien kan het water beter in de grond wegzakken en hebben we geen overlast van grote plassen in tuin of op straat. Én meer bloemen en struiken trekt ook veel vogels, bijen, vlinders en andere dieren naar onze tuinen. Wij, als gemeente doen ons best zo veel mogelijk tegels te vervangen door groen. Maar wij kunnen het niet alleen. Dus doe ik een oproep aan alle IJsselsteiners: Meer groen in uw tuin, doe mee!"

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.