Brabantse verkenner moet de Utrechtse gemeenteraad richting geven

© RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
UTRECHT - Een prominent lid van GroenLinks gaat de komende dagen aan de slag als verkenner bij het vormen van een nieuwe coalitie in de stad Utrecht. Brabander Roel van Gurp gaat gesprekken voeren met alle partijen uit de nieuwe gemeenteraad. Dat bleek vandaag tijdens het zogenoemde duidingsdebat, waarbij alle partijen aangaven welke kant de onderhandelingen op moeten.
Van Gurp krijgt de opdracht om de mogelijkheden af te tasten voor een brede coalitie. Hij is al meermaals informateur en formateur geweest, onder andere in Eindhoven en Vlaardingen. Daarnaast was hij acht jaar wethouder in Tilburg en zit hij nu voor GroenLinks in de Eerste Kamer.

Spreekbeurt

Het duidingsdebat leek meer op een serie spreekbeurten, dan op een debat. Tijdens die individuele voordrachten bleek dat de verkenner een moeilijke klus krijgt. GroenLinks-voorvrouw Julia Kleinrensink benadrukte nog eens dat de Utrechter gekozen heeft voor een linkse, groene en progressieve koers. Zij zou graag een coalitie vormen met D66 en verder alleen linkse partijen, zoals de PvdA, de Partij voor de Dieren, ChristenUnie en Bij1.
Die laatste partij gaf direct aan dat niet te willen. Raadslid Stevie Nolten ziet vooral een rol in de oppositie voor zichzelf. De Partij voor de Dieren gaat verantwoordelijkheid niet uit de weg, zo liet Anne Sasbrink weten. Maar de standpunten van deze partij zijn zo onbuigzaam dat het onwaarschijnlijk lijkt dat de PvdD daadwerkelijk gaat aanschuiven. Zo zal de PvdD nooit plaatsnemen in een college dat gaat bouwen in polder Rijnenburg, iets wat D66 wel wil.

Sleutelrol D66

D66 lijkt onmisbaar voor een nieuwe coalitie. Voorman Maarten Koning gaf tijdens zijn spreekbeurt aan dat hij graag met GroenLinks in gesprek gaat voor een nieuwe coalitie. In de wandelgangen is te horen dat Koning de VVD er heel graag bij wil hebben. Maar of dat ook gaat lukken is de vraag, vanwege de voorkeur van GroenLinks voor een linkse coalitie. Volgens D66 is er opnieuw een grote meerderheid om te gaan bouwen in de polder. Voor de verkiezingen gaf hij aan dat dit onderwerp een breekpunt in de onderhandelingen is.
Volt is de grote winnaar van de verkiezingen, de partij komt met drie zetels voor het eerst in de raad. Maar of die partij mag aanschuiven bij een coalitie is nog maar de vraag. Het is een nieuwe partij, en in de Tweede Kamer dreigt de fractie te scheuren. Dat maakt partijen huiverig om met Volt in zee te gaan, zo is te horen in de wandelgangen. Het CDA is een opvallende winnaar, die partij noemt zichzelf nu relevant en wil heel graag deelnemen aan een nieuw college.
De VVD wil ook graag meeregeren in de stad. Dat was de afgelopen jaren te merken aan de manier waarop de liberalen oppositie voerden. Maar de uitslag van de verkiezingen, plaatst de partij in een lastig parket. Voorman Marijn de Pagter benadrukte dat zijn partij, net als GroenLinks en D66 bij de verkiezingen zetels verloor, en dus dat hem bescheidenheid past. De Pagter pleitte ervoor dat de verkenner een zo breed mogelijke verkenning doet. Maar de VVD is afhankelijk van D66, die moet forceren dat GroenLinks daadwerkelijk met de VVD in gesprek wil.

Lage opkomst

Veel partijen maakten in hun 'spreekbeurt' gewag van de lage opkomst, bijna de helft van de kiezers bleef thuis. Het is een signaal dat een deel van de bevolking weinig vertrouwen heeft in de politiek. David Bosch van de PVV meldde dat partijen als DENK en de PVV daar de meeste last van hebben, de opkomst was het laagst in wijken als Overvecht en Kanaleneiland, en dat zijn juist de wijken waar de PVV en DENK hun aanhang hebben.
Opvallende afwezige bij het duidingsdebat was Mahmut Sungur van DENK, de partij was de enige die ontbrak. Ook tijdens de verkiezingscampagne liet DENK vaak verstek gaan. Zo was Sungur als enige niet bij het slotdebat in Tivoli en was DENK de enige partij die afzei voor een debatreeks op U Stad. Sungur heeft meermalen aangegeven het werk van raadslid te zwaar te vinden. Als reden voor zijn afwezigheid vandaag gaf Sungur tegen RTV Utrecht aan dat hij andere prioriteiten heeft gesteld, met name op privé gebied. Of DENK mee wil gaan regeren in de stad Utrecht is dus niet bekend.
UKiest

Meer verkiezingsnieuws en andere informatie vind je in ons dossier UKiest.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.