Geen wijzigingen na hertelling in Rhenen, verkiezingsuitslag nu definitief

© Gemeente Rhenen
RHENEN - De hertelling van alle stemmen van de gemeenteraadsverkiezingen in Rhenen heeft geen nieuwe zetelverdeling opgeleverd. Ook de lijst met voorkeurskandidaten die de raadszetels mogen innemen blijft ongewijzigd, laat de gemeente vanavond weten.
Bij het vaststellen van de verkiezingsuitslag besloot het Centraal Stembureau vanmorgen dat alle stembiljetten eerst opnieuw bekeken moesten worden. D66 had bezwaar gemaakt tegen de voorlopige uitslag, waarin een verschil van twee stemmen tussen Progressief Rhenen/GroenLinks en D66 doorslaggevend zou kunnen zijn. Bovendien misten in de aanvankelijke telling drie stemmen op een totaal van bijna tienduizend.
D66 hoopte dat er nog een derde zetel in zat, ten koste van Progressief Rhenen/GroenLinks die dan naar twee zou zakken. Beide partijen behouden toch precies evenveel zetels als ze in 2018 al hadden gekregen. De uitslag die vorige week al bekend werd gemaakt is nu definitief.
SGP is met vijf zetels, twee meer dan in 2018, opnieuw de grootste partij van Rhenen. De partij heeft Aart de Kruijf aangesteld als informateur. Hij is onder meer oud-wethouder van Barneveld. De Kruijf krijgt als opdracht om met alle partijen te praten over de mogelijkheden die de verkiezingsprogramma's en de zetelverdeling bieden. De SGP wil "een hecht en stevig college" en een "kansrijke coalitie".
UKiest

Meer verkiezingsnieuws en andere informatie vind je in ons dossier UKiest.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.