Anderhalf jaar celstraf en tbs voor Utrechter die kwetsbare buurtgenoten in Rivierenwijk afperste

© RTV Utrecht / Timo Anceaux
UTRECHT - De 25-jarige Utrechter Ricky moet anderhalf jaar de gevangenis in en daarna krijgt hij tbs met dwangverpleging. De rechtbank oordeelde vandaag dat de verstandelijk beperkte man heeft geprobeerd een bejaarde man af te persen en een vijftal diefstallen heeft gepleegd, waarbij een aantal diefstallen gepaard gingen met geweld.
Volgens de rechtbank is bewezen dat Ricky in september 2020 een bejaarde bewoner van de Waalstraat in de Utrechtse Rivierenwijk heeft geprobeerd af te persen, in april vorig jaar een televisie en Playstation heeft gestolen bij een inbraak en de volgende dag ook een mobiele telefoon heeft gestolen. Meerdere keren pleegde Ricky met geweld inbraken, waarbij hij onder meer geld, bankpassen en computerspullen stal.
Ricky is verstandelijk beperkt, heeft psychische problemen en is zwaar verslaafd. Als hij niet wordt behandeld zal hij, om aan geld te komen, blijven doorgaan met inbreken en het beroven en afpersen van kwetsbare ouderen, betoogde de officier van justitie twee weken geleden. Een gedwongen behandeling in een streng beveiligde tbs-kliniek was volgens de officier de enige juiste maatregel tegen de 25-jarige Utrechter, die oudere buurtgenoten in Rivierenwijk steeds weer dwingend om geld vroeg en daarbij zelfs met een wapen dreigde.
De rechter ging grotendeels in de eis van het OM mee, alleen zag de rechtbank geen aanleiding om nog een voorwaardelijke gevangenisstraf op te leggen. Volgens de rechter is tbs met dwangverpleging al genoeg om goed te kunnen resocialiseren en herhaling te voorkomen.
Omdat de rechtbank het belangrijk vindt dat Ricky zo snel mogelijk behandeld wordt, hebben de rechters ervoor gekozen om geen langere gevangenisstraf op te leggen dan de tijd dat hij al in voorarrest zat.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.