Gehackt worden is grootste angst van ouderen

© Pixabay
WOERDEN - In de top tien van meest voorkomende angsten onder senioren, staat gehackt worden op één. Dat blijkt uit het Grote Angstonderzoek van seniorenorganisatie KBO-PCOB. Vier op de tien senioren vrezen om slachtoffer te worden van hackende criminelen en daarmee overtreft deze angst het krijgen van gezondheidsproblemen en de angst voor dementie, de nummers twee en drie.
In de top tien staan ook angsten als een ongeluk in het verkeer krijgen (plek vijf), een inbraak in de woning (plek acht) en eenzaamheid (plek tien).
Bijna alle senioren (90 procent) hebben wel eens angst. Vrouwen (92 procent) ietsje vaker dan mannen (88 procent). En senioren met gezondheidsklachten zijn vaker bang dan gezonde senioren (95 procent tegen 82 procent). De onderzoekers hebben ook naar de angst voor oorlog gevraagd, maar dat was voordat de oorlog in Oekraïne losbrak. 18 procent gaf toen aan hier angst voor te hebben.

Nieuwe angsten

Opvallend is dat de meeste angsten van senioren pas in de laatste jaren zijn ontstaan. Vooral de angsten die met internetcriminaliteit te maken hebben, zoals hacken en de angst om op een verkeerde link te klikken, zijn van recente aard. In meer dan helft van deze gevallen zijn deze cyberangsten er in de afgelopen drie jaar bijgekomen.
Ingrid Rep, directeur KBO-PCOB: "Deze moderne angsten worden veelal gevoed door berichtgeving in de media. Dit geeft een gevoel van sociale onzekerheid en legt de huivering bloot die menig senior nog heeft met computers en internet. Daar moeten we iets mee als maatschappij, bijvoorbeeld met het laagdrempelig aanbieden van cursussen. Maar ook door internetcriminaliteit harder aan te pakken."

Omgaan met angst

Uit het onderzoek van KBO-PCOB blijkt dat senioren zich doorgaans niet of nauwelijks beperken in hun doen en laten door hun angsten. Meer dan de helft (59 procent) ervaart geen beperkingen. Toch heeft angst wel een mentale uitwerking bij twee op de drie senioren (68 procent). Dit uit zich vooral in bezorgdheid, piekeren en spanningen hebben.
Om hier mee om te gaan helpt volgens de meeste senioren maar één ding, en dat is praten. Driekwart van de senioren lucht zijn hart bij de partner, vrienden of kinderen om de angstgevoelens te verminderen. Professionele hulp om angsten aan te pakken, wordt nauwelijks ingeschakeld.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.