Amersfoortse raad wil politiek dichterbij de inwoners brengen

© RTV Utrecht
AMERSFOORT - In het stadhuis in Amersfoort gingen lijsttrekkers vanavond met elkaar in gesprek over de verkiezingsuitslag tijdens een duidingsgesprek. Dat stond vooral in het teken van de kloof tussen inwoners en de politiek.
Wie vanavond gehoopt had op een debat waarin duidelijk zou worden wie met wie wil besturen, kwam bedrogen uit. Het werd, zoals fractievoorzitter Menno Fousert van Amersfoort2014 het omschreef, een soort talkshow. Presentator van dienst was burgemeester Lucas Bolsius.
Met een microfoon in de hand ging hij de lijstrekkers langs om te vragen hoe de verkiezingsuitslag geïnterpreteerd moet worden. Vooral de tegenvallende opkomst werd daarbij veel genoemd. Tegelijkertijd kwam ook de kwestie op tafel hoe inwoners beter betrokken kunnen worden bij de gemeentepolitiek. Die vraag werd vooral gesteld door de nieuwkomers in de raad, zoals Amersfoort voor Vrijheid en Lijst Noelle Sanders.

Participatie

Henk Pijper van de Lijst Noelle Sanders bracht het idee van een gelote burgerraad in. Een systeem met verschillende groepen, die in wisselende samenstelling besluiten voorbereiden en nemen. De Lijst Noelle Sanders, goed voor een zetel, moest het vanavond overigens zonder de naamgever en lijsttrekker van de lijst doen omdat zij verhinderd was.
Dat de participatie beter kan en misschien wel moet, daar waren veel lijsttrekkers het vanavond sowieso over eens. "Je moet mensen ruimte geven om te participeren", betoogde Astrid Janssen van GroenLinks. Haar partij kreeg net als de vorige keer zes zetels.
Voor Amersfoort voor Vrijheid, die ook een zetel veroverde, wordt het thema zelfs een speerpunt de komende jaren. "We moeten vooral gaan kijken hoe mensen weer betrokken kunnen worden. Het voelt alsof mensen die niet gestemd hebben zich niet vertegenwoordigd voelen", concludeerde lijsttrekker Tom van Lamoen.

Transparant

Initiatiefnemer van de avond was D66 die de grootste partij werd in de Keistad, ook met zes zetels. Lijsttrekker Tyas Bijlholt kijkt tevreden terug op de avond, ook al werden er geen duidelijke koerswensen uitgesproken en werden netelige onderwerpen uit de weg gegaan. "Vorige keer gingen we gelijk in de achterkamertjes en daarom is het goed dat we nu transparant het proces in gaan."
Veel partijen hielden de kaarten op de borst wat betreft coalitievorming, maar wel duidelijk werd dat Amersfoort2014 mee wil besturen. De partij groeide van drie naar vier zetels. "Wij zijn er klaar voor en op een aantal dossiers moeten we echt knopen doorhakken", zei fractievoorzitter Menno Fousert. Hij noemde daarbij specifiek de westelijke rondweg. Fousert wil dat snel duidelijk wordt wat het kost om te stoppen met het project.
De VVD, van zes naar vier zetels, gaat de komende jaren vooral in de spiegel kijken. "We hebben onvoldoende ons verhaal kunnen uitleggen en daarop moeten we ons de komende jaren profileren", analyseerde fractievoorzitter Maarten Flikkema. Opnieuw meebesturen lijkt voor de liberalen dan ook geen logische keuze. "Ons past bescheidenheid."
D66 heeft een informateur naar voren geschoven: Tweede Kamerlid Kiki Hagen ontvangt vanaf donderdag alle fracties voor een gesprek. De bedoeling is dat zij woensdag 30 maart voor het eerst verslag uitbrengt.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.