Hoeveel weet jij over Utrecht? Kandidaten gezocht voor de Groate Utreg Kwis

© Groate Utreg Kwis / Pixabay
UTRECHT - Weet je alles over de Dom, de fusie tussen Elinkwijk, DOS en Velox en kunt je daarnaast ook alle cafés opnoemen in de Nobelstraat in Utrecht, dan word je gezocht. Om 900 jaar Utrecht te vieren is in september, oktober en november de Groate Utreg Kwis. In vier quizrondes kunnen 900 kandidaten hun kennis over de stad laten zien.
Vanaf vandaag worden kandidaten geworven, zegt Peter Gieling, één van de organisatoren van de quiz. "En op 5 november is de finale in de bibliotheek Neude. Dan gaan we met tien teams van vijf strijden om wie het beste team is. Daarvoor zijn er drie voorrondes, in alle tien wijken van de stad."

Alle wijken van de stad

Uit al die tien wijken gaat de winnaar van de voorrondes door naar de grote finale. Vanaf vandaag kun je je aanmelden en de organisatie van De Groate Utreg Kwis stelt op basis van de aanmeldingen de teams samen. Wijkbewoners leren elkaar zo ook weer beter kennen, zegt Gieling. Het is trouwens wel handig als je in ieder geval "iets met Utrecht" hebt.
"We zoeken mensen die van de stad houden, die er geboren zijn, die er opgegroeid zijn, die er werken ... noem maar op. Die liefde voor de stad, daar kom je verder mee dan alleen maar gestudeerd te hebben over de geschiedenis van Utrecht."

Voorbereiding

Om iedereen de kans te geven gedegen en voorbereid aan de quiz deel te nemen, worden er diverse activiteiten aangeboden aan de 900 deelnemers. Activiteiten met het ‘stempel van goedkeuring’ van De Groate Utreg Kwis worden gebruikt voor het opstellen van quizvragen. Zo zijn er wijk- en buurtwandelingen met het Gilde Utrecht, lezingen in de Bieb Neude, diverse 900 jaar Utrecht-activiteiten, wandelingen die men zelf kan doen en kun je naar de Utrechtse musea en naar tentoonstellingen van Het Utrechts Archief. De meeste activiteiten zijn voor de deelnemers gratis.

Vragen

Maar om wat voor vragen gaat het dan? Peter Gieling wil best een tipje van de sluier oplichten. "Wat was bijvoorbeeld de eerste groep van een behoorlijke omvang die kwam naar Utrecht en een paar eeuwen later ook weer ging? Ik ga je ook een hint geven: het waren rare jongens (1). En in de categorie wist-u-datjes: Wat was het eerste ongelijkvloerse verkeersplein van Nederland? (2) En wie heeft die ontworpen?" (3) (antwoorden hieronder).
De Groate Utreg Kwis wordt gepresenteerd door Koos Marsman (alias van Ton van den Berg), ambassadeur van de Utregse Vollekstaol en bekend van diverse Utrecht-quizzes. Op de website degroateutregkwis.nl is het inschrijfformulier te vinden.
Organisator Peter Gieling over de Groate Utreg Kwis
Antwoorden:

(1) De Romeinen
(2) De Berekuil
(3) Anton Mussert

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.