Handtekeningenactie voor pontje bij Nieuwer ter Aa

NIEUWER TER AA - Actiegroepen zijn een petitie gestart om het pontje bij Nieuwer ter Aa te redden. Rijkswaterstaat vindt de veerdienst over het Amsterdam-Rijnkanaal niet veilig meer vanwege de steeds grotere vrachtschepen die ze moet kruisen. Eerder leidde het voornemen om het veer te schrappen al tot verontwaardiging in het gemeente- en provinciebestuur en zelfs in de Tweede Kamer.
Rijkswaterstaat heeft aangekondigd dat het pontje op 1 augustus uit de vaart wordt genomen. In de zomer zouden dagelijks zo'n 3200 mensen er het brede kanaal mee oversteken en in stille periodes toch nog zo'n 500 fietsers per week, onder wie veel scholieren. Zonder de 130 jaar oude veerdienst moeten die kilometers omfietsen via Breukelen over een weg waar ook veel automobilisten rijden.
'Buitensporig benadeeld'
Organisaties als het lokale actiecomité Laat ons niet zwemmen, de Fietsersbond en wandelvereniging Te Voet stellen in de petitie dat mensen die niet met de auto kunnen of willen reizen door het verdwijnen van de pont "buitensporig benadeeld" worden. Ze wijzen er ook op dat de schippers de veiligheidsbezwaren niet onderschrijven. Pontbaas Eric Beerhorst gaf begin februari bij RTV Utrecht aan dat alle schippers over een vaarbewijs beschikken en dat er geen tijdsdruk is, zodat de veerdienst met oversteken kan wachten op een rustig moment.
Beter alternatief
Ook de politiek heeft zich op alle niveaus in de discussie gemengd. De PvdA in Stichtse Vecht vroeg direct een spoeddebat aan. In de Tweede Kamer heeft het CDA vragen gesteld aan de minister, die vooralsnog het risico van aanvaringen zwaarder lijkt te laten wegen. Een gezamenlijke motie van ChristenUnie en SGP in de Provinciale Staten werd door alle partijen gesteund. De politici zijn het er daarin over eens dat er eerst een beter alternatief voor de pontpassagiers moet komen, en dat ze twijfelen aan het argument van Rijkswaterstaat dat oversteken niet meer veilig is.
De gisteren opgezette petitie roept Rijkswaterstaat, de bewindslieden van Infrastructuur en Waterstaat en de Tweede Kamer op om het pontje in de vaart te laten of op zijn minst een veilig alternatief voor fietsers en voetgangers te bieden. Op donderdagmorgen was die noodkreet ongeveer 150 keer getekend.