Willie en de Billies voor de 20ste keer op Amersfoorts Smartlappenfestival

AMERSFOORT - Het levenslied, en dan het liefst een waarin op een "overdreven klagerige" manier over een sentimentele en treurige geschiedenis wordt verteld. De smartlap is volgende week terug van nooit weggeweest in de binnenstad van Amersfoort. Op historische locaties en op de pleinen van de binnenstad zal de smartlap volgend weekend klinken tijdens het 20ste Amersfoortse Smartlappenfestival.

Koren

De smartlap stamt al uit de middeleeuwen. Vroeger waren er de troubadours op de hoek van de straat, met een grote lap naast hen met daarop een verhaal. De smartlap dus.
In de jaren 90 groeide het woord smartlap met de opkomst van smartlappenkoren en smartlappenfestivals uit tot een geuzennaam en ontstonden de smartlappenfestivals. Historisch gezien zijn op het festival in Amersfoort de smartlappenkoren de basis. Vanuit het hele land komen de koren met namen als Zeemanskoor de Eemvaarders, Soesterknollen, Liederenkoor Bekáánt goed, Grachtensmart Utrecht, Tranen met Tuiten (Langbroek), Dolle Divas Nieuwegein en Uit het leven gegrepen (Hoevelaken) naar Amersfoort.
Willie en de Billies voor de 20ste keer op het Amersfoorts 20ste Smartlappenfestival

'Ik weet alleen maar hoe je hond heet'

Naast de korenmiddagen zijn er ook andere artiesten en bandjes te zien. Sommige met een knipoog naar de smartlap, zoals Willie en de Billies. Deze band, die deels uit De Meern komt, speelt al 20 jaar op het Amersfoortse festival - en met succes. Saxofonist Maarten Daam: "Amersfoort is voor ons een warm bad. Wij maken het feest met alle mensen samen die mee staan te zingen."
Repertoire van Jacques Herb, Henk Wijngaard, André Hazes en Ben Cramer is populair bij de band, maar ze maken ook eigen nummers zoals 'Jij bent mijn meisje', 'Ik heb spijt van die schietpartij', 'Ik ging vreemd met een ander' en 'Ik weet alleen maar hoe je hond heet'. Maarten: "Wij zijn een smartlappen-parodieorkest en wij spelen veel liedjes uit de oude doos." Zanger en toetsenist Dave van der Geer: "Het worden meestal hits die niemand kent."
In een smartlap hoort altijd een verhaal met een dubbele bodem of het is een heel grappig verhaal dat steeds grappiger wordt.
Dave van Willie en de Billies

Willibrordschool

De band bestaat uit Maarten, Dave, Joost, Job en Piet. Vanwaar dan de naam 'Willie en de Billies'? Dave: "Ik was twintig jaar geleden leraar van de Willibrordschool in Vleuten. Op Koninginnedag traden wij op het schoolplein op en we zochten een naam voor de band. Maarten kwam bij ons spelen en bedacht Willie van de Willibrordschool. Zo is de naam ontstaan."
Willie en de Billies treden zaterdag na de korenmiddag op op de Groenmarkt.
Dit verhaal komt uit het programma Route C, het cultuurprogramma van RTV Utrecht. De eerste uitzending is elke zondag rond half 9 en het programma wordt daarna elk uur herhaald.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.