8-jarige Ljowa uit Amersfoort krijgt eindelijk verblijfsvergunning: 'Er is grote blijdschap'

© Familie Shahbazyan
AMERSFOORT - De 8-jarige Ljowa uit Amersfoort mag definitief in Nederland blijven. Lange tijd leek het erop dat de jongen zou worden uitgezet naar Armenië, maar vandaag is bekend geworden dat hij toch een verblijfsvergunning krijgt. Dat bevestigt Defence for Children aan RTV Utrecht.
Vorige week werd al bekend dat de Immigratie- en Naturalisatiedienst de aanvraag van Ljowa en ongeveer dertig andere kinderen opnieuw zou gaan beoordelen. "Ik kan mij geen andere uitkomst voorstellen dan dat het voor Ljowa goed nieuws betekent", zei Martin Vegter van Defence for Children toen.
De ouders van Ljowa vluchtten elf jaar geleden uit Armenië en vroegen in Nederland asiel aan. Daar werden hun drie kinderen in Nederland geboren. Zij hebben hier ook altijd gewoond. Maar de aanvraag van Ljowa werd afgewezen omdat hij werd geboren nadat de asielprocedure van zijn ouders was afgerond, terwijl andere kinderen voor wie hetzelfde geldt wel een verblijfsvergunning kregen. De ouders van de jongen hadden een aparte asielaanvraag voor hem moeten indienen. Daarom viel hij alsnog buiten het kinderpardon.

Motie

De zaak leidde tot veel verontwaardiging en uiteindelijk werd er een motie aangenomen om het kinderpardon aan te passen. De motie riep toenmalig staatssecretaris Broekers-Knol op om zo'n tien kinderen in Nederland die door een bureaucratisch probleem buiten het kinderpardon dreigden te vallen alsnog een verblijfsvergunning te geven.
Dat er nu eindelijk duidelijkheid is over het lot van Ljowa, betekent een grote opluchting voor de familie, laat Vegter aan RTV Utrecht weten. "Er is grote blijdschap. De familieleden leefden al vele jaren in onzekerheid en vonden dat zij niet eerlijk waren behandeld ten opzichte van anderen. Dat is nu ook erkend en dat heeft er nu toe geleid dat zij niet meer hoeven te vrezen voor uitzetting."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.