Provincie steekt drie ton in mediafonds voor lokale journalisten

© RTV Utrecht / Peter Huting
PROVINCIE UTRECHT - De provincie Utrecht mag een onafhankelijke stichting oprichten die lokale media ondersteunt. Die moeten aanspraak kunnen maken op een fonds waar de provincie elk jaar 300.000 euro in stort, hebben de Provinciale Staten deze week besloten.
Volgens het provinciebestuur heeft de lokale democratie journalisten nodig om het openbaar bestuurders te controleren en om verantwoording te vragen. Onderzoek wijst uit dat het slecht gesteld is met de journalistiek binnen de gemeenten en dat die een structurele impuls nodig heeft.
Gedeputeerde Staten van de provincie Utrecht had eerder voorgesteld om een fonds te financieren met een jaarlijkse bijdrage van twee ton. Op initiatief van D66, GroenLinks, CDA en ChristenUnie is dat bedrag in ieder geval voor de komende vier jaar verhoogd met nog eens 100.000 euro per jaar.

Onafhankelijk

Om het stichtingsbestuur dat het mediafonds gaat beheren onafhankelijk te houden mogen de bestuursleden geen uitgesproken politiek profiel hebben. Op die manier vermijden ze elke schijn van belangenverstrengeling, schrijft JA21 in een ammendement dat door Provinciale Staten is overgenomen. Provinciebestuurders, burgemeesters, wethouders en volksvertegenwoordigers in de provincie en de gemeenteraad komen in elk geval niet in aanmerking.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.