De Universiteit Utrecht is 386 jaar oud, kijk hier naar de viering

© RTV Utrecht
UTRECHT - De Universiteit Utrecht viert vanmiddag in de Domkerk in Utrecht haar verjaardag, ook wel de Dies Natalis genoemd. De onderwijsinstelling bestaat 386 jaar en voor het eerst sinds het uitbreken van corona kan het feest in vol ornaat doorgaan.
"We mogen weer en de zon schijnt, dus het is fantastisch om dit weer te kunnen vieren", zegt rector Henk Kummeling van de Universiteit Utrecht. "We gaan eredoctoraten en docentenprijzen uitreiken en we gaan luisteren naar een prachtige Dies-rede van Jim van Os die heel belangrijke dingen te vertellen heeft over zaken die misgaan in de psychiatrie en hoe we mensen beter kunnen helpen en hoe we meer mensen kunnen helpen om beter te worden."
De viering start om 16.00 uur en is live te zien via deze livestream:

Thema is psychisch lijden

Het thema van het verjaardagsfeest is psychisch lijden. "Dat is momenteel een groot vraagstuk. We zien dat de wachtlijsten in de geestelijke gezondheidszorg enorm aan het toenemen zijn. Er is veel psychische nood en corona heeft daar zeker aan bijgedragen. Dat zien we bij onze studenten, maar ook bij onze medewerkers en breed in de samenleving."
Tijdens de viering wordt ook stilgestaan bij de situatie in Oekraïne. Kummeling: "Het psychisch leed dat door de oorlog wordt veroorzaakt is onvoorstelbaar groot. Ik zal daar in mijn welkomstwoord ook het nodige over zeggen. Wij doen van alles voor onze studenten uit Oekraïne, maar ook voor de Russische en Wit-Russische medewerkers en studenten die lijden onder deze oorlog, met name de mensen die zijn opgestaan tegen het regime van Poetin. In plaats van de universiteitsvlag zullen we vandaag dan ook de internationale vredesvlag hijsen."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.