Utrechtse Mindel (21) zingt over seksueel misbruik: 'Praat er alsjeblieft over'

PROVINCIE UTRECHT - 'Te ver': zo heet het nummer dat de Utrechtse student Mindel Smid schreef over haar ervaring met seksueel misbruik. Ze zingt over de pijn, omdat ze weet dat ze niet de enige is. "Ik wil dat er over gesproken wordt."
Mindel maakte een nummer over seksueel grensoverschrijdend gedrag
Het was vorig jaar toen Mindel te maken kreeg met seksueel grensoverschrijdend gedrag. "Het was iemand die ik vertrouwde die over mijn grens is gegaan. Dat heeft zijn sporen nagelaten."

Nee was niet genoeg

Mindel stemt de vleugel in een lokaal van het Utrechtse Conservatorium. Dit is waar ze studeert en muziek maakt. Een veilige plek om te praten over een kwetsbaar onderwerp als dit. "Ik ben sneller op mijn hoede geworden, nadat het is gebeurd. Mensen vertrouwen vind ik moeilijk. Wie is goed en wie is kwaad? Dat spookt constant door mijn hoofd, elke dag."
Ik heb in het begin gedacht dat ik alleen was, maar uiteindelijk deelden zoveel mensen hun verhaal.
Mindel Smid
Over die nare ervaring, hoe 'nee' niet genoeg was en wat dat met haar heeft gedaan, schreef Mindel een lied. "Ik had het eigenlijk heel snel opgeschreven", vertelt ze. Het nummer belandde een tijd op de plank, maar na de BOOS-uitzending over seksueel grensoverschrijdend gedrag bij tv-programma The Voice, besloot ze het nummer nu tóch uit te brengen. "Dit gun je niemand. Het was confronterend om te maken, maar daarom moeten we er juist over praten."

Niet alleen

Mindels persoonlijke verhaal maakt indruk, merkt ze aan de reacties die ze krijgt. Onder andere zangeres Edsilia Rombley deelde haar lied op sociale media. Veel mensen vinden herkenning in het nummer. Mindel: "Ik heb in het begin gedacht dat ik alleen was, maar uiteindelijk deelden zoveel mensen hun verhaal. Als we dat blijven doen, dat er dan veel meer ruimte voor zal zijn."
"Het doet nog steeds veel pijn, maar het is niet meer die pijn die me overnam."
"Het doet nog steeds veel pijn, maar het is niet meer die pijn die me overnam." © RTV Utrecht
Inmiddels gaat het beter met Mindel. Ze put kracht uit familie, vrienden en het delen van haar verhaal. Ze is in therapie en blijft schrijven om te verwerken. "Het doet nog steeds veel pijn, maar het is niet meer die pijn die me overnam." Ze denkt even na. "Dat is omdat ik er over durf te praten. Ik hoop dat andere mensen dat ook doen en dan hulp kunnen krijgen of zoeken. En dat ze dan verder kunnen, net als ik."
Mindels hele nummer luisteren? Dat kan hier

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.