Van tochtige galerijflat in Zeist naar paradepaardje: bewoners steken miljoenen in innovatieve renovatie

ZEIST - Van een oude galerijflat naar een (bijna) energieneutraal en modern appartementencomplex. De Kerkeboschflat uit 1961 in Zeist ondergaat momenteel een enorme transformatie. De flat gaat volledig van het gas af en het grootste gedeelte van de stroom wordt straks opgewekt met 390 zonnepanelen.
De verwarming gaat via een warmteterugwin-systeem en in de winter wordt er bijverwarmd met een elektrische radiator. "Voor zo’n soort flat is dit project best bijzonder, dus we zijn nu het paradepaardje van de regio. Iedereen wil komen kijken hoe we dit gefikst hebben."
VvE-voorzitter Art Herweijer (75) woont al 20 jaar in de flat. Terwijl hij koffie zet, verontschuldigt hij zich voor zijn ‘mannenhuishouden’. "Sorry, het is hier een beetje een troep."
VvE-voorzitter Art Herweijer bij zijn flat.
VvE-voorzitter Art Herweijer bij zijn flat. © RTV Utrecht
In de woonkamer is een ruime hoek ingericht als kantoortje. Ontelbare documenten en bouwtekeningen liggen op de stoelen opgestapeld. "Ik ben gepensioneerd, dus ik heb wat extra tijd, maar ik ben hier de afgelopen jaren best wel druk mee geweest. Dus het is heel leuk om te zien dat we nu volop aan het verbouwen zijn."

Ingepakt

Arts flat wordt eigenlijk volledig ingepakt met isolatiemateriaal. Daarmee wordt het pand aan alle kanten een stukje groter. Ook op het dak komt er een dikke laag isolatie en worden 390 zonnepanelen geplaatst. De buitengalerij aan de achterzijde van de flat wordt een binnengalerij: er komt een isolatiemuur tegenaan met kozijnen. En die zijn voorzien van driedubbel glas. De enorme operatie kost 5,5 miljoen euro.
De buitengalerij wordt nu een binnengalerij.
De buitengalerij wordt nu een binnengalerij. © RTV Utrecht
Hoe kan een VvE dit betalen? "Dit is gewoon een flat met hele modale inkomens, dus zonder de subsidie van de gemeente en de provincie was dit heel lastig geweest. Dan worden de maandelijkse servicekosten voor veel bewoners gewoon veel te hoog. Maar dankzij de subsidies gaan de bewoners nu 80 euro per maand extra betalen. En de energierekening gaat naar vrijwel nul. Daarmee komen de servicekosten straks op zo’n 350 euro per maand voor de komende 30 jaar."
Veel appartementeneigenaren die onderdeel zijn van een Vereniging van Eigenaren zullen toegeven dat dat onderdeel van het wonen in een appartement niet hun grootste hobby is. Verplichte vergaderingen, discussies, meningsverschillen, geldgebrek, achterstallig onderhoud: het zal de meeste VvE-leden niet onbekend in de oren klinken. Ook is er vaak weinig animo voor een bestuursfunctie. Maar de VvE heeft wel een belangrijke taak: veel flats die in de jaren ’50 van de vorige eeuw zijn gebouwd kampen met problemen. En heel Nederland staat vol met die panden.
"De bouwkwaliteit van toen was niet van hetzelfde niveau als nu", vertelt Art. En dan komt er ook nog de verplichte verduurzaming om de hoek kijken, want hoelang kun je daar nog mee wachten? "Bij ons ging hier de centrale gasketel kapot en toen moesten we toch gaan nadenken. Wat gaan we doen? Bij veel van dit soort flats uit die bouwperiodes kun je je afvragen of ze überhaupt nog voldoen. Je zou moeten slopen en iets nieuws bouwen. Of het gewoon heel rigoureus aanpakken en daar hebben wij voor gekozen."
Soms ging ik weleens laat in de avond pas naar de supermarkt om geen geïrriteerde medebewoners tegen te komen. Zo’n grote verbouwing geeft gewoon stress
Art Herweijer, VvE-voorzitter Kerkebosch-flat

Totaalplan

Volgens Art Herweijer waren er een paar opties. Of je doet voorlopig niks en blijft flink sparen voor een aanpak in de toekomst. "Het nadeel daarvan is dat je geld niet meer waard wordt, want de rentes zijn nihil."
Ondertussen lopen de gewone onderhoudskosten, zoals schilderwerk, gewoon door. Je kan ook deels wat dingen doen, maar dan blijf je bezig en de energieprijzen zijn nu al torenhoog. De VvE van de Kerkeboschflat koos dus voor het totaalplan: alles nu in één keer goed aanpakken, zodat ze weer 30 jaar mee kunnen en misschien wel langer.
Daarnaast moest er door de bewoners persoonlijk geïnvesteerd worden in bijvoorbeeld een inductiekookplaat en nieuwe pannen. "Ik vind het mooi om te zien dat uiteindelijk 93% van de eigenaren achter dit plan stond. We doen het echt samen. En we kunnen tijdens de verbouwing hier blijven wonen."

Transparantie

Maar hoe doe je dat, met een VvE bestaande uit 63 eigenaren die allemaal een mening hebben? "Ja, dat is soms best lastig. Soms ging ik weleens laat in de avond pas naar de supermarkt om geen geïrriteerde medebewoners tegen te komen. Zo’n grote verbouwing geeft gewoon stress."
Volgens Art is het vooral belangrijk dat je als bestuur heel transparant bent en goed communiceert. "Wij hebben een nieuwsbrief en hebben informatiebijeenkomsten gehouden waarin we de offertes en opties hebben besproken. Dat kost veel tijd, maar ik ben met pensioen en had wat uurtjes over. Samen met de andere bestuursleden en de bouwcommissie hebben we ons er heel erg voor ingezet."
Daarnaast gaat het niet om een paar duizend euro: dit kost miljoenen. Dat bedrag heeft de VvE grotendeels met een lage rente kunnen lenen van het Nationaal Warmtefonds. Daarnaast kwam er subsidie van de gemeente Zeist en van de provincie Utrecht.
Zo dik is de nieuwe isolatiemuur, je ziet nog een klein stukje van de oude buitenmuur.
Zo dik is de nieuwe isolatiemuur, je ziet nog een klein stukje van de oude buitenmuur. © RTV Utrecht

Expertise

Je hebt voor zo’n project expertise nodig op veel verschillende vlakken, zegt Art. "Dus ik raad iedere VvE aan om het beheer deels uit te besteden aan experts. Hier hebben we laten zien dat het kán: samen met de aannemer, onze VvE-beheerder en een actief VvE-bestuur en leden zo’n enorm project tot uitvoer brengen.
Eigenlijk had de monsterklus deze maand afgerond moeten worden, maar dat wordt nu pas in juni. Door het wereldwijde chiptekort zijn de warmteterugwin-installaties later geleverd. Ook veel bouwmaterialen zijn nu lastiger te krijgen of de levering is vertraagd. "De nieuwe garagedeuren komen pas over drie maanden."
Gezondheidsproblemen maken dat het voor Art ook steeds pittiger wordt om nog voorzitter te zijn in deze hectische verbouwingsmaanden. "De jaren gaan tellen. Als alles netjes is afgerond ga ik voor de tweede keer met pensioen. Dan heb ik mijn steentje wel bijgedragen, maar ik ben nu al trots op wat we met zijn allen bereikt hebben."
Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Slotstad RTV.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.