Vrouwen in de meerderheid in 3 Utrechtse gemeenteraden: hoe zit het in jouw woonplaats?

© RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
PROVINCIE UTRECHT - In Houten, Nieuwegein en Utrecht zitten nu meer vrouwen dan mannen in de gemeenteraad. Voor de verkiezingen was dat in geen enkele Utrechtse gemeente het geval. Dat blijkt uit cijfers van Stichting Stem op een Vrouw, in kaart gebracht door datapersbureau LocalFocus. In de gemeenteraden van Montfoort, Woudenberg en Bunschoten is het percentage vrouwen het laagst.

Landelijk

In de nieuw verkozen Nederlandse gemeenteraden is ruim 36 procent van de raadsleden vrouw. Vóór de stembusgang van 16 maart was dit nog 31 procent. In de zeventig grootste gemeenten is het aandeel vrouwen in de gemeenteraad nog hoger.
Voor de verkiezingen waren in zeven gemeenten vrouwen in de meerderheid. Nu zijn dat er 24, waaronder - naast Utrecht - Wageningen, Delft, Zwolle, Leeuwarden en Nijmegen. In geen enkele gemeente zitten géén vrouwen in de raad. Voor de verkiezingen was dit in één gemeente het geval. In de raden van Terschelling, Steenbergen en de Gelderse gemeenten Druten en West Maas en Waal is het aandeel vrouwen nu het laagst.

Dankzij de kiezer

Volgens Stem op een Vrouw vindt "de groei niet plaats dankzij meer gelijkheid op de kieslijst, maar dankzij de kiezer". De stichting becijferde dat 459 vrouwelijke raadsleden die op een vrijwel onverkiesbare plek stonden toch de raad in komen dankzij voorkeurstemmen.
Stem op een Vrouw laat weten dat over het hele politieke spectrum "slim" op vrouwen is gestemd. Zo kwamen er met voorkeursstemmen 14 vrouwen de raad in voor ChristenUnie, 53 voor CDA, 61 voor D66, 39 voor PvdA, 76 voor GroenLinks en 37 voor de VVD.
Het is wel zo dat de samenstelling van gemeenteraden weer kan veranderen bij de installatie van nieuwe colleges. Raadsleden die wethouder worden, krijgen dan een vervanger.
UKiest
Meer verkiezingsnieuws en andere informatie vind je in ons dossier UKiest.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.