Otter gefilmd in Amersfoort: 'Dit gebied nu met rust laten'

© Fiona Weijkamp
AMERSFOORT - Een paar weken geleden waren al sporen van een otter ontdekt in Amersfoort, maar nu is het dier ook gefilmd. Veldonderzoeker Fiona Weijkamp heeft de primeur. "De opname is gemaakt bij de Barneveldse Beek", vertelt ze enthousiast.
Samen met Nienke van Emmerik en Rob Molenkamp doet ze al vele jaren onderzoek naar de das, boommarter, havik, bunzing en alles wat op hun pad komt. "Maar de otter was ook voor ons een hele nieuwe ontdekking."
Ellen van Norren, otterkenner bij De Zoogdierenvereniging, deelde vorige maand al foto's van pootafdrukken van de otter. "Dit is de eerste waarneming in het oosten van de provincie Utrecht sinds de otter weer terug is in Nederland", meldde ze.
De veldonderzoekers vonden zelf vervolgens ook sporen bij het Valleikanaal, de Heiligenbergerbeek en de Barneveldse Beek. Op de laatste locatie was het raak. "Ik dacht dat er alleen katten op de camera te zien zouden zijn, maar er stond ook een otter op", vertelt Weijkamp.
Ze vindt het beeld van groot belang. "Hoe meer informatie we hebben, hoe beter. We kunnen de gemeente laten zien wat er is en dan is er ook geen reden meer om het gebied niet te beschermen, want er wordt nu bijvoorbeeld veel gekapt in Amersfoort. Dat de otter er is, zegt dit dat het een geschikt gebied is voor deze dieren, maar het moet wel met rust gelaten worden."
Door de jacht en toenemend autoverkeer kreeg de otter het erg moeilijk in Nederland in de jaren '80. In 1989 werd de laatste doodgereden in Friesland. In 2002 zijn in Overijssel otters uitgezet om de soort opnieuw in het gebied te introduceren. Sindsdien maakt het dier een gestage opmars in het land, ook in onze regio.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.