Berichten Ridouan T. directe aanleiding stilleggen berichtenservice

© ANP
VIANEN - Berichtendienst eMates, waarmee gedetineerden met de buitenwereld kunnen communiceren, is gisteren door minister Frank Weerwind (Rechtsbescherming, D66) stilgelegd. Het OM sloeg alarm over grote hoeveelheden niet gescreende berichten die konden worden verstuurd.
"Directe aanleiding" voor de waarschuwing is het onderzoek naar crimineel handelen van Ridouan T. vanuit de Extra Beveiligde Instelling (EBI) in Vught. Dat meldt het OM desgevraagd aan NRC. T. zou soms dagelijks "tientallen berichten" via eMates hebben verstuurd.
Het OM kwam het veelvuldige gebruik van eMates op het spoor in het onderzoek rond diens neef en advocaat Youssef T. die in oktober op bezoek in de EBI werd gearresteerd. Volgens het OM werkte hij mee aan een ontsnappingspoging van Ridouan T..

eMates

De dienst is beschikbaar in alle gevangenissen en huizen van bewaring. Volgens eMates worden jaarlijks 200.000 berichten verstuurd. Familieleden en vrienden kunnen een account bij eMates aanmaken en vervolgens een e-mail (à 45 cent) naar een gedetineerde sturen. Het is ook mogelijk een foto toe te voegen. De berichten worden in de gevangenis geprint door gevangenispersoneel.
Bepaalde gevangenissen, waaronder de Penitentiaire Inrichting Vught, faciliteren ook de 'antwoorddienst'. Daarbij ontvangt de gedetineerde bij zijn post een antwoordvel dat met de hand kan worden beschreven en vervolgens ingescand wordt teruggestuurd.
Minister Weerwind legde eMates voor onbepaalde tijd stil. Volgens het OM worden er te veel berichten verstuurd die niet allemaal meer te controleren zijn. Dat levert "een aanzienlijk risico op van voortgezet crimineel handelen binnen de penitentiaire inrichting". De Dienst Justitiële Inrichtingen ( DJI) heeft een onafhankelijk onderzoek ingesteld. Gevangenen mogen nog wel bellen, schrijven en bezoek ontvangen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.