OM eist half jaar cel tegen tante van neergeschoten tiener uit Amersfoort

© AS media
AMERSFOORT - Het Openbaar Ministerie eist een half jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf tegen de tante van een neergeschoten jongen uit Amersfoort. Ook wil justitie een contact- en locatieverbod van vijf jaar en een schadevergoeding van 50.000 euro.
De moeder van de jongen die zijn 15-jarige neef vorig jaar april in zijn slaapkamer in Amersfoort heeft doodgeschoten, stond vanmorgen terecht. In de rechtbank zei ze dat ze helemaal geen wapen heeft horen afgaan, terwijl ze wel thuis was. Ze wordt beschuldigd van grove nalatigheid en dood door schuld, omdat ze volgens het Openbaar Ministerie wel degelijk wist dat haar neefje door een kogel geraakt was. Ze zweeg daarover tegen de toegesnelde hulpdiensten.
Haar 17-jarige zoon verschijnt later vanmiddag achter gesloten deuren voor de rechter. Met zijn neef speelde hij die dag op zijn slaapkamer. Ze wisten dat er een pistool in huis was en hadden dat op zolder gevonden. Hij verklaarde later dat hij het vuurwapen van zijn neefje afpakte toen hij achter hem stond. Daarna zou het slachtoffer een klap tegen het wapen hebben gegeven waardoor het afging. De oudste zoon, van 22 jaar, staat morgen terecht.
De moeder zegt wel iets gehoord te hebben, maar niet dat er een schot was gevallen. Haar neefje klaagde over pijn in de buik, waarop ze 112 belde. Dat er een schot was gelost, wisten de hulpdiensten niet. Die dachten dat de jongen mogelijk hartproblemen had en dienden hem bloedverdunners toe. Dat hadden ze nooit gedaan als ze geweten hadden dat de jongen een kogel in zijn lijf had. In het ziekenhuis overleed de jongen.

Bilplooi

De hulpdiensten hebben de wond niet gezien omdat de kogel via een bilplooi zijn lichaam binnendrong. Pas een week later bleek dat er een kogel in de buik van het slachtoffer zat. De bekkenslagader was doorboord, waardoor de jongen doodbloedde.
Verschillende buren zeggen de knal en een schreeuw wel te hebben gehoord in de woning. Uit afgeluisterde telefoongesprekken blijkt de moeder de schotwond wel degelijk gezien te hebben. Het vuurwapen is daarna verstopt.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.