Margreet: De zorgen van schapenhouders over de komst van de wolf

UTRECHTSE HEUVELRUG - De wolf rukt op in Nederland. Voor de één is dat geweldig goed nieuws, voor de ander vooral een grote zorg. Want terwijl ecologen en natuurliefhebbers niet kunnen wachten tot de wolf ook onze provincie bereikt, zien schapenboeren en herders het met lede ogen aan. Kunnen hun schapen straks nog wel naar buiten?
Schapenhouders in onze provincie moeten zich voorbereiden op de komst van de wolf

We moeten ermee leren leven

De meningen onder de schaapsherders lopen uiteen. Waar de één vindt dat er eigenlijk geen plaats is voor deze grote carnivoor, zegt de ander dat het nu eenmaal een gegeven is en we er dus maar mee moeten leren leven. Marjel Neefjes valt in de laatste categorie. Marjel en haar man hebben 500 schapen. Marjel: "Die houden we voornamelijk voor de begrazing. Natuurlijk verkopen we ook wel wol en vlees, maar onze hoofdtaak is het begrazen van vooral de Utrechtse Heuvelrug. Je ziet ons tussen Leersum en Den Dolder."
Margreet en Marjel bij een deel van de begrazingskudde
Margreet en Marjel bij een deel van de begrazingskudde © RTV Utrecht
Neefjes: "Behalve dat ik herder ben, ben ik ook ecoloog. Ik zie dus echt wel hoe prachtig de wolf is en hoe bijzonder dat de wolf weer in Nederland is. Het stelt me alleen teleur dat er eigenlijk nooit goed gepraat is met ons schapenhouders. Natuurlijk moeten we onze dieren beschermen, maar hoe gaan we straks om met wolven die zich niet tegen laten houden door wolfwerende maatregelen? Kunnen die gewoon rond blijven lopen en het vee dood bijten?"

Het kan niet uit

In Nederland hebben gekozen onze natuurgebieden zoveel mogelijk natuurlijk te laten begrazen. Met grote grazers of door middel van kuddes schapen, bijvoorbeeld. Voordelen daarvan zijn onder andere dat het de biodiversiteit bevordert, het een natuurlijker uitstraling heeft en het milieuvriendelijker is. "Maar met de komst van de wolf, valt wel meteen op hoe kwétsbaar je ook bent", legt Neefjes uit.
"We moeten die wolven weren. Met hekken en stroomdraden of met grote kuddebeschermingshonden bijvoorbeeld. Dat kost geld. Ook het maken van bijvoorbeeld nachtkralen - omheinde terreinen voor de nacht en het weekend - kost tijd en een forse investering. Daar moet je herders financieel in steunen, net als schapenboeren met het omheinen van hun weilanden. Anders kan het gewoon niet meer uit, deze vorm van veehouderij."

Aanvallen op schapen

Er zijn meer gevaren voor schapen. Ook honden en vossen kunnen grote schade aanrichten in een kudde. Toch is Marjel niet gevoelig voor argumenten van mensen die zeggen dat het wel 'meevalt' met de schade van wolven.
Wolf of hond? Duizenden schapen worden doodgebeten door honden
Wolf of hond? Duizenden schapen worden doodgebeten door honden © RTV Utrecht
Neefjes: "We hebben hier te maken met een nieuwe vijand. Een nieuw gevaar en een nieuwe potentiele doodsoorzaak voor onze dieren. Als we geen hulp krijgen bij wolvenwerende maatregelen, dan gaan alle kuddes op stal en staat er over 10 jaar geen dier meer in de wei."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.