Utrechtse minima ontvangen deze week al 800 euro compensatie omdat ze de energierekening niet kunnen betalen

UTRECHT - De gemeente Utrecht gaat inwoners met een laag inkomen versneld compenseren voor de explosief gestegen energieprijzen. Zo'n 10.500 minima ontvangen deze week 800 euro op hun rekening. Er zijn naar schatting nog 12.800 Utrechtse huishoudens die mogelijk recht hebben op het bedrag, maar van hen is nog niet genoeg informatie om de vergoeding nu al uit te keren. Voor deze groep is een aanvraagformulier in de maak dat eind april beschikbaar moet zijn.
Sinds de oorlog in Oekraïne zijn de energieprijzen nog hoger geworden. Na een oproep van de grote steden kondigde het kabinet op 11 maart aan dat het de compensatie voor minima opschroeft van 200 naar 800 euro. Omdat de nood nu al heel hoog is, heeft de minister gemeenten opgeroepen om de vergoeding vooruitlopend op de wetswijziging nu al uit te keren.
Utrecht geeft daar, zonder formeel besluit van de raad, gehoor aan. Wethouder Linda Voortman. "We zien dat steeds meer inwoners worden geconfronteerd met een hoge energierekening die zij nu al niet meer kunnen betalen. Daarom wachten we niet op de wetswijziging. We trekken bij de uitvoering hiervan nauw op met de andere grote steden."
Inkomensgrens
Gemeenten mogen het geld dat het Rijk beschikbaar stelt, verstrekken in lijn met het eigen armoedebeleid. In Utrecht is de inkomensgrens 125 procent van het sociaal minimum om van te leven. Dit afhankelijk van leeftijd en leefsituatie. De gemeente hoeft niet per huishouden te controleren of de energiekosten zijn gestegen. "Het is waarschijnlijk dat dit voor de overgrote meerderheid van de huishoudens geldt. Ook vindt geen vermogenstoets plaats om de administratieve lasten voor inwoners te beperken", aldus de wethouder.
De gemeente verwacht dat 800 euro voor de meeste huishoudens genoeg is om grote klappen op te vangen. Maar er zijn volgens de wethouder ook Utrechters waarbij de energierekening drie tot vier keer zo hoog is geworden, terwijl zij in een schuldhulpverleningstraject zitten of een bijstandsuitkering ontvangen. Om deze Utrechters te helpen was het al tijdelijk mogelijk om individuele bijzondere bijstand voor energiekosten te verstrekken. Dit wordt verlengd tot 1 augustus.
Energiebox
Inwoners die de compensatie deze week ontvangen, krijgen een brief daarover. Daarin staat dat zij contact op kunnen nemen met de gemeente als de 800 euro toch niet voldoende is. Daarnaast kunnen ze een Energiebox aan vragen. Dat is een doos met energiebesparende producten en persoonlijke tips over het voorkomen van sluipstroom, het beperken van warmteverlies en het slim verwarmen en verlichten van de woning.
Wethouder Voortman stelt dat de genomen maatregelen geen structurele oplossing zijn. "We blijven daarom lokaal werken aan energiebesparing en vragen landelijk aandacht voor structurele verbetering van de koopkracht van huishoudens, te beginnen bij een structurele verhoging van het minimumloon en het sociaal minimum."