Stembusgang zonder problemen verlopen

UTRECHT - De stembusgang is in Utrecht zonder problemen verlopen. De opkomst bij de Provinciale Statenverkiezingen lijkt in de meeste gemeenten hoger uit te vallen dan vier jaar geleden. In de grote steden had rond zes uur vanavond iets meer dan dertig procent van de mensen gestemd.
De vorige keer was dat op hetzelfde moment een kwart. Op het Centraal Station in Utrecht hadden een half uur voor sluitingstijd van het stembureau rond de 3200 mensen gestemd. Tegen 20.30 uur stonden nog steeds mensen in de rij, meldde de voorzitter van het stembureau.
In de provincie Utrecht gingen de stemgerechtigden naar de stembus om in totaal 47 zetels te verdelen. Behalve over de inrichting van de provincie en de toewijzing van subsidies, mogen de gekozen Statenleden ook de 75 politici in de Eerste Kamer kiezen.
De stembureaus zijn nu een half uur dicht, en dat betekent dat het tellen van de stemmen is begonnen. De eerste uitslagen worden aan het eind van de avond verwacht.
Traditioneel is Renswoude de eerste van onze provincie die de uitslag heeft.
De voorlopige uitslagen worden zo snel mogelijk na het bekend worden op Radio M voorgelezen of in de speciale verkiezingsuitzendingen op RTV Utrecht getoond. Alle uitslagen komen ook in het dossier www.rtvutrecht.nl/ukiest.
De provinciale verkiezingen hebben dit jaar ook een belangrijke landelijke invalshoek. De Statenleden mogen de leden van de Eerste Kamer kiezen en daar kunnen wetten van de Tweede Kamer worden verworpen. De Eerste Kamer is ingesteld om wetsvoorstellen van de Tweede Kamer te beoordelen.
Als het kabinet van VVD en CDA met gedoogsteun van de PVV daar niet de meerderheid krijgt, kan de oppositie veel wetten tegenhouden. Landelijke kopstukken hebben daarom intensief campagne gevoerd, onder meer in Utrecht.
ALLES OP EEN RIJ:
21.00 uur: Landelijke voorlopige prognose: winst voor de PVV, maar niet genoeg voor een meerderheid in de Eerste Kamer.
21.00 uur: Stembureaus gesloten.
20.30 uur: 3200 stemmers op Utrecht CS. Nog mensen in de rij om te stemmen.
14.00 uur: Volgens een landelijke peiling ligt de gemiddelde opkomst iets hoger dan in 2007.
12.30 uur: Rond het middaguur hebben 1130 mensen hun stem uitgebracht op Utrecht CS.
12.00 uur: Ook op de treinstations van Woerden en Amersfoort wordt flink gestemd.
10.00 uur: Utrecht CS is een populaire plek om te stemmen. Alleen het eerste uur al werd er honderd keer gestemd bij het stemhokje op het station.
07.30 uur: Stembussen in de hele provincie open.
07.00 uur: Stembureau NS-station Baarn opent de deuren

Amersfoorters naar de stembus
Provincie Utrecht naar de stembus

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.