Utrechtse lijsttrekkers reageren op uitslag

REGIO - De uitslagen van de Utrechtse statenverkiezingen zijn binnen en er kan gekeken worden naar mogelijke coalities. In het RTV Utrecht-programma U Kiest sprak een aantal lijsttrekkers zich vanochtend uit.

CDA

Het CDA was de grootste, maar gaat van 11 naar 6 zetels. De partij doet in ieder geval niet mee aan een gedoogconstructie met de PVV, zegt CDA-lijsttrekker Doornenbal. De partij wil wel samenwerken, maar alleen als de PVV volle verantwoordelijkheid draagt. Het CDA voelt nu nog weinig voor een samenwerking met de PvdA. Jarenlang is in de provincie Utrecht een coalitie geweest tussen VVD, PvdA en het CDA. Die coalitie klapte uit elkaar in 2008. Sindsdien heeft het CDA weinig vertrouwen in een samenwerking met PvdA.
PvdA
De PvdA snapt niet veel van de kritiek van het CDA. De partij is de op één na grootste partij van de provincie en wil graag besturen. Daarbij sluit de PvdA het CDA niet uit. De voorkeur van de partij gaat uit naar samenwerking met VVD, GroenLinks en D66. PvdA-lijstrekker De Vries heeft nog niets gezegd over samenwerking met de PVV. Hij is vooral blij dat zijn partij waarschijnlijk maar één zetel heeft verloren. "Wie had dat durven dromen, want een half jaar geleden stond de PvdA toch op een flink verlies."

VVD

De VVD is nu met 11 zetels de grootste partij en heeft een voorkeur voor een coalitie met vier partijen. VVD-lijsttrekker Van Lunteren wil dat een informateur gaat onderzoeken welke partijen een coalitie kunnen gaan vormen in de provincie Utrecht. Na de statenverkiezingen van gisteren is een groot politiek middenveld ontstaan. Welke coalitie het meeste recht doet aan de verkiezingsuitslag moet een informateur gaan uitzoeken aan de hand van verkennende gesprekken.

D66

D66 is de andere grote winnaar en gaat van 2 naar 5 zetels. De partij zegt mogelijkheden te zien om in een coalitie te gaan zitten, maar weigert samen te werken met de PVV.

PVV

PVV-lijsttrekker René Dercksen verwacht geen rol te spelen in een coalitie. De PVV komt in de provincie Utrecht vanuit het niets op 5 zetels. Een mooi aantal volgens Dercksen, maar hij denkt dat het te weinig is om met andere partijen te kunnen samenwerken.

LOKAAL

Mooi Utrecht-Lijsttrekker Snijders heeft zijn ene zetel verloren en is teleurgesteld. Omdat ook het Platform Lokale Partijen Utrecht geen zetel heeft gewonnen, vindt hij dat de lokale politiek niet in staat is om zich op provinciaal niveau te manifesteren. "Het gaat over het overleven van het kabinet en van meneer Rutte. Dit heeft weinig meer te maken met lokale democratie", aldus een boze Snijders.


Reacties op de verkiezingen deel 1
Reacties op de verkiezingen deel 2
Lijsttrekkers CDA en PvdA vanochtend in U Kiest
PVV-lijsttrekker Dercksen vanochtend in U Kiest
Uitslag
Reactie van lijsttrekker CDA direct na uitslag
Reacties lijsttrekkers VVD en PVV direct na uitslag

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.